Marco Penninkhof in bestuur 4/5 mei Comité Almere

Marco Penninkhof heeft een vacante bestuursfunctie aanvaard bij het 4/5 mei Comité Almere. Onlangs trad ook Gerry Baljet toe als algemeen bestuurslid. Marco neemt de functie van penningmeester op zich.

Penninkhof was tot voor kort werkzaam bij Omroep Flevoland als eindredacteur. Hij was hij jarenlang verantwoordelijk voor de live-uitzendingen van de 4 mei herdenkingen. Ook de Indië-herdenking en Keti Koti-herdenkingen werden op zijn initiatief live op tv gebracht. “Twee minuten stilstaan op 4 mei bij al het leed, moet een vaste plek in onze haastige samenleving krijgen,” aldus Penninkhof.

“Herdenken en vieren krijgen voor onze stad een steeds grotere betekenis”, zegt het bestuur in een verklaring. “Het is belangrijk dat wij niet alleen op 4/5 mei, 30 juni of 15 augustus stilstaan bij slachtoffers van genocides, de Nederlands-Indië oorlog of de tot slaaf gemaakten en de vrijheid vieren, maar dat we de boodschap meenemen in ons dagelijks leven en de geschiedenis delen met de jongeren in onze stad.”

Al eerder werd een optie tot samenwerken tussen alle partners Herdenken en Vieren bekeken en in gang gezet door de burgemeester van Almere.

Voor het eerst in 2023 zijn op 4 mei ook slachtoffers van andere genocides herdacht in Almere. Het comité is van mening dat het versterken van de boodschap een veel krachtiger signaal afgeeft.

Dit is ook de reden dat het comité samen met burgemeester Van der Loo dit jaar de vier jonge Almeerse erfgoeddragers heeft geïntroduceerd. Zij gaan ervoor zorgen dat de verhalen worden doorverteld en worden bewaard.  Op 4 mei werd een verhaal verteld en op 15 augustus tijdens de Indië-herdenking zorgen zij voor een nieuw hoofdstuk dat is verteld door mensen die de oorlog hebben overleefd.

De verhalen worden binnenkort ook op onze website geplaatst.

Geschreven door