Poort Lyceum wint 15e editie scholierenwedstrijd Artcadia

Poort Lyceum uit Almere wint op woensdagmiddag 19 april de 15e editie van kunst- en techniekwedstrijd Artcadia met hun duurzame oplossing ‘De nieuwe Watertoren’.

De leerlingen presenteerden dit idee binnen het thema ‘Gebouwen’. Met het futuristische idee om onder water te kunnen wonen zijn zij door de vijfkoppige jury bekroond tot het meest creatief, origineel, technisch en gaven zij de beste presentatie. De leerlingen zijn met hun enthousiasme voor techniek trotse winnaars van Artcadia 2023!

Creatieve oplossing voor een duurzame toekomst

Elf scholen presenteerden vandaag in het Evoluon te Eindhoven hun eigen oplossing voor onze toekomst aan de jury. De technische formules en duurzame ideeën liepen uiteen van wonen op het water en innovatieve badkamers tot milieuvriendelijke, transformerende meubels. In groepjes presenteerden leerlingen in slechts 10 minuten hun idee met toneelspel, animatievideo, dans… ze trokken alles uit de kast.

Wonen op en in het water met de nieuwe watertoren

De leerlingen van Poort Lyceum zetten een echte teamprestatie neer met een duidelijke uitleg van hun oplossing voor wonen ín het water. Het futuristisch concept van de zogeheten nieuwe Watertoren (een dome) is volgens de jury enorm goed doordacht. Het pakt namelijk niet alleen het woningprobleem aan, maar ook het transport, de zuurstoftoevoer en beschikbaarheid van zoet water onder water. De creativiteit zit zowel in de maquette met een draaiend element als in de presentatie waarmee ze interactie opzochten met het publiek. Hiermee hebben zij een reis naar Londen binnengesleept waar zij speciale Arcadisprojecten bezoeken die voor de ‘gewone burger’ niet zomaar te bezoeken is.

Eervolle tweede en derde plaats

Met het idee voor innovatieve en aanpasbare badkamers, Longru badkamers, heeft GO! Middenschool Geraardsbergen de 2e prijs bemachtigd. Dit zijn een vlog workshop en Canon mini printers van Canon Nederland. De 3e prijs, een Next Nature pakket, ging naar Maaslandcollege Oss met hun Artcadia waterproject waarbij ze rivieren opschonen en het materiaal willen hergebruiken met een potentieel verdienmodel.

Artcadia, imagine your future

De grootste wedstrijd voor tweedeklas havo/vwo is georganiseerd door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, KNHM foundation en Canon Nederland om de leerlingen enthousiast te maken voor techniek en bewust te maken van hun leefomgeving. Dit was alweer de 15e editie Artcadia! De wervende presentator Jard Struik knoopte het programma op het podium aan elkaar. De vakkundige jury bestond dit jaar uit directeur Arcadis Nederland Lidewij de Haas, directeur Arcadis België Kristof Peperstraete, directeur Canon Nederland Michael Kusters, tv-maker en actrice Beryl van Praag en lector Fontys Hogeschool Mark de Graaf.

Bron Ons Almere

Geschreven door