Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval: 13.878 ingezamelde apparaten

Basisschool Aurora is met 3507 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race.

De afgelopen vier weken hebben leerlingen van acht basisscholen uit de gemeente Almere een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Almere. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 13.878 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Basisschool Aurora is met 3507 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Jesse Luijendijk en Gerzon Chandler van gemeente Almere overhandigden op donderdag 6 april jl. de prijs aan de trotse school. Zij mogen op expeditie naar het Upcyclecentrum en naar NEMO.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. 

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: IKC De Regenboog, Bs Al Iman, BS Aurora, BS Shri Ganesha, PCB De Lichtboei, OB Het Avontuur, OBS De Flierefluiter en Het Drieluik.

De E-waste Race Almere is een initiatief in samenwerking met gemeente Almere, Stichting Stad & Natuur, Stichting Open en Weee Nederland. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.

Geschreven door