Almere Toen – Westerbork Tweede Wereldoorlog (video)

Opnieuw toont Omroep Almere een productie van Theo Faber uit het archief van Almere TV. De beelden uit 2006 en het interview zijn opnieuw gemonteerd.

Op 8 augustus 1944 werd Anne Frank naar doorgangskamp Westerbork overgebracht. Van daar begon de reis naar het oosten en het einde. Slechts enkele maanden later stopten de transporten uit Westerbork.

Almeerder Bob Zadok Blok overleefde Westerbork. Hij wijdde zijn leven aan het vertellen over wat tussen 1940 en 1945 heeft plaatsgevonden. Hij bezocht scholen en hield lezingen. Maar hij bleef Westerbork bezoeken omdat – in zijn woorden – daar het begin en het eind was.  Wat er ook gebeurt; ‘Ik moet altijd weer terug naar Westerbork’

De productie is gemaakt door Theo Faber, Cees de Lange met een interview van Frank Roos.

Op 4 mei zijn wij in Almere twee keer twee minuten stil. Van 16 tot 17 uur de live uitzending voor de gevallen verzetsstrijders in het Bos der Onverzettelijken tijdens de kranslegging. Om 16.30 uur staan we twee minuten stil. Omroep Almere zendt de plechtigheid live uit via de live stream.

Om 20.00 uur zijn we stil bij het monument de Dolfijn op de Markt in Haven. Omroep Almere verzorgt op 4 mei twee live uitzendingen van de dodenherdenking in Verzetswijk en de herdenking in Haven

Geschreven door