Tentoonstelling Anne Frank ‘Laat me mezelf zijn’ in het Stadhuis

De tentoonstelling Anne Frank ‘Laat me mezelf zijn’ vertelt over het leven van Anne Frank tijdens de oorlogsjaren. De tentoonstelling is van 6 april t/m 26 april te zien in de Burgerzaal van het stadhuis. Het was Anne’s grootste wens om ondanks alle beperkingen die de 2de Wereld Oorlog met zich meebracht, zichzelf te kunnen zijn. Ze wilde net als elke puber dromen over haar idealen en verwachtingen.

‘Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden’, schreef Anne Frank op 11 april 1944 in haar dagboek. Op dat moment zat zij al bijna twee jaar ondergedoken in haar schuilplaats het Achterhuis in Amsterdam. De Tweede Wereldoorlog was in volle gang; Nederland was vanaf mei 1940 bezet door Duitsland. Om aan vervolging door de nazi’s te ontkomen, was Anne samen met haar zus en ouders ondergedoken in het Achterhuis, een leegstaand gedeelte van het bedrijf van haar vader. In het Achterhuis droomde Anne ervan om na de oorlog schrijfster en journaliste te worden. Zij dacht veel na over de oorlog en de wereld om haar heen. In haar dagboek schreef Anne op 15 juli 1944: ‘Dat is het moeilijke in deze tijd: Idealen, dromen, mooie verwachtingen komen nog niet op of ze worden door de gruwelijkste werkelijkheid getroffen en zo totaal verwoest.’

De tentoonstelling bestaat uit foto’s, teksten en informatie en is geschikt voor alle leeftijden. Voor scholen is er de mogelijkheid om scholieren een korte training te geven. Daarna kunnen zij hun eigen schoolvriendjes een rondleiding geven. Voor informatie kunt u mailen naar info@4en5meicomitealmere.nl. De eerste training wordt gegeven aan leerlingen van obs het Avontuur. Deze leerlingen zullen de rondleiding tijdens de opening verzorgen.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 6 t/m 26 april in de Burgerzaal van het stadhuis. Let op: tijdens bruiloften is er geen toegang tot de Burgerzaal. Kijk hiervoor op www.4en5meialmere.nl data-expositie.

De opening vindt plaats op woensdag 5 april van 16:00 tot 17:00 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Foto’s aangeleverd

Geschreven door