Nieuwe editie van de Week van de Buurttafel: schuif jij ook aan tafel?

Organiseer of bezoek een buurttafel en ontmoet je buren

Een hapje eten met de buren om ze beter te leren kennen. Sta jij ervoor open? Het kan tijdens de Week van de Buurttafel. Na een succesvolle eerste editie, worden er dit jaar weer van 17 tot en met 25 juni op verschillende plekken in het land buurttafels georganiseerd, zodat buurtgenoten elkaar voortaan gemakkelijker weten te vinden voor de gezelligheid, informatie of hulp. Goed buurtcontact is belangrijk. Zo blijkt uit onderzoek van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt, dat meer dan de helft (54%) van de Nederlanders plezierig contact met buurgenoten de belangrijkste factor vindt voor een fijne woonomgeving*. Wil jij ook om tafel met je buurtgenoten, en elkaar beter leren kennen? Meld dan jouw buurttafel aan via: https://go.nextdoor.com/buurttafel.

Samen eten verbindt
Vorig jaar vond de eerste editie van de Week van de Buurttafel plaats, en dat was een groot succes. Er is door 400 organisatoren gehoor gegeven aan de oproep van Nextdoor, wat ertoe leidde dat uiteindelijk meer dan 8.000 buren een hapje of drankje met elkaar deelden.

“Tijdens de Week van de Buurttafel stelde ik mijn tuin open voor de buren, waar traditionele Syrische en Libanese gerechten op tafel kwamen. Er was uitgebreid ruimte om een stukje van mijn eigen achtergrond te delen en kennis te maken met anderen. Uiteindelijk voelde het alsof we elkaar al jaren kenden. Het was een groot succes! De laagdrempelige activiteit was het begin van iets groters. We organiseren nog steeds buurttafels,” zegt Tony, organisator van de buurttafel in de Spanburgstraat te Almere (2022).

Ook dit jaar roept Nextdoor buren in heel Nederland op om elkaar te ontmoeten aan tafel tijdens de Week van de Buurttafel van 17-25 juni. De sterkste en leukste buurten zijn tenslotte die plekken waar mensen elkaar kennen en opzoeken. De gevleugelde uitspraak ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ bestaat niet voor niks.

Hoe organiseer ik een buurttafel?
De Week van de Buurttafel is een initiatief van het buurtplatform Nextdoor. De buurttafels worden door buren zelf georganiseerd en Nextdoor ondersteunt met een toolkit die de organisatie makkelijker maakt, zoals flyers en posters. Bovendien kan er in veel gemeentes een subsidie voor buurt- of wijkinitiatieven worden aangevraagd. Het maakt hiervoor niet uit of er aan jouw buurttafel plek is voor 4 of 40 buren en of je het in een woonkamer, wijkcentrum of op het plein organiseert. Iedere buurttafel draagt bij aan een vriendelijke wereld, waarin iedereen een buurt heeft om op te bouwen.

Aanmelden voor de Week van de Buurttafel kan tot 17 juni via: https://go.nextdoor.com/buurttafel. Benieuwd of er al een buurttafel bij jou in de omgeving wordt georganiseerd? Zoek dan op #buurttafel of ontdek de evenementen in jouw buurt in de Nextdoor-app of op de website. 

*Onderzoek door Nextdoor in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Sociale Wetenschappen, onder ruim 32.273 Nextdoor-gebruikers uit meer dan 222 gemeenten in Nederland. Het onderzoek liep van 17 mei tot en met 11 juli 2022.

Geschreven door