Raad eist maatregelen tegen schimmelhuizen

Een tragisch verhaal over gevolgen van ernstige vochtoverlast in een huurwoning van de Alliantie in Haven, heeft donderdag grote indruk gemaakt op leden van de gemeenteraad. Inspreker Rob Lambeck kampt met ernstige gezondheidsklachten door de schimmels in zijn woning aan Oldewierde.

“Ik kan het niet prettiger maken dan het is”, zei de Havenaar die twee jaar geleden de amper vier jaar oude woning betrok. Vanwege zijn longklachten moest Lambeck verhuizen. “Vrijwel meteen begon mijn gezondheid te verslechteren”, vertelde hij de raad. Zijn levensverwachting is door het vocht in zijn woning hooguit twee jaar, vertelde hij.

Al na een jaar ontdekte hij enorme schimmelplekken in de slaapkamers. Ook begon het te stinken. Een melding aan de verhuurder leidde tot weinig meer dan een laag verf.

Een onderzoek in de buurt wees uit dat er constructieproblemen zijn. “Het water loopt soms door de meterkast. Het is levensgevaarlijk. Maar er gebeurt niets omdat er een conflict is met de bouwer.”

Een motie van de SP wil de wethouder ertoe aanzetten met alle corporaties in gesprek te gaan. Er moet een aanpak komen voor het bestrijden van vocht- en schimmelklachten. Vier fracties verlangen dat er een meldpunt voor klachten komt en dat er afspraken gemaakt worden over oplossingen. Nog niet alle fracties hebben zich kunnen uitspreken. (archieffoto)

Geschreven door