Redding van Pampus beschreven door Almeerder

Almeerder Sjoert Brevé (79) heeft een boek geschreven over de redding van forteiland Pampus. Het onderdeel van de Stelling van Amsterdam uit de 19e eeuw was jarenlang verwaarloosd, toen zes mannen uit Muiden plannen maakten om Pampus van de ondergang te redden. Het boek beschrijft een bijzondere periode in de geschiedenis van het forteiland, illustratief voor hoe juist particuliere doorzetters vaak het verschil maken bij het behoud van ons erfgoed. Daarmee is het ook een hommage aan de Pampus Pioniers die de redding van Pampus hebben mogelijk gemaakt.Het gepensioneerde schoolhoofd leidt als gids regelmatig bezoekers rond door de ondergrondse spelonken van het eiland. Daarnaast beheert hij het archief en ontdekte dat zeven initiatiefnemers de afgelopen decennia bijna het onmogelijke hebben gedaan om het eiland te exploiteren.Zij zochten manieren om de historie levend te houden en de plek voor nu en in de toekomst waarde te geven. Voor zijn boek wroette Brevé jarenlang door archieven en interviewde de vier nog levende pioniers.

Geschreven door