3 tips bij het overstappen van energieleverancier

Nu we zien dat de rust is wedergekeerd op de energiemarkt en er steeds meer aanbieders zijn die weer met lange termijncontracten werken, is het voor velen een goed moment om eens te kijken of ze blijven zitten waar ze zitten of dat ze toch voornemens zijn om over te stappen. De mensen die nog een contract hebben met de oude tarieven kunnen beter de keuze maken om even helemaal niets te doen, aangezien niet alleen de tarieven gunstiger zijn, maar ook de kosten voor het voortijdig opzeggen van je contract een stuk duurder is geworden. Dit om ervoor te zorgen dat mensen minder snel tijdens hun nog lopende contract overstappen. Heb jij nu geen contractuele verplichtingen meer of loopt je huidige contract bijna ten einde, dan is het zeker de moeite waard om online eens je huidige energieleverancier te vergelijken met de rest van de markt. Wat je vaak ziet, is dat je al snel een paar tientjes kunt besparen, hoe fijn is dat?

Vergelijk en stap over

Wil je zeker zijn dat je de beste deal krijgt? Dan is het belangrijk en ook aan te raden om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Het loont om de tijd te nemen en grondig onderzoek te doen naar wat een ander te bieden heeft. Zo is energie overstappen vaak zo geregeld en merk je er zelf  helemaal niets van. Ga niet alleen af op de prijs, maar kijk ook naar de contractvoorwaarden, duurzaamheid en klantenservice. Belangrijk is ook om rekening te houden met de opzegtermijn en de kosten voor het opzeggen van een contract. Anders dan tot voor kort, betaal je nu een deel van de door de leverancier misgelopen gelden op het moment dat je besluit je contract vroegtijdig op te zeggen.

Verbruik en behoefte

Om een goede keuze te maken bij het overstappen van energieleverancier is het belangrijk om je eigen verbruik en energiebehoefte goed in kaart te brengen. Kijk hoeveel energie je werkelijk nodig hebt. Kijk daarbij naar je historisch verbruik en anticipeer op eventuele veranderingen in je huishouden. Stel dat je momenteel nog twee pubers thuis hebt wonen, die gemiddeld 20 minuten onder de warme douche staan iedere dag, dan zul je een ander verbruik hebben dan wanneer je met z’n tweetjes bent.

Kijk naar welkom acties

Met inmiddels enkele tientallen energie aanbieders in Nederland, is het vechten geblazen om de klanten voor je te winnen. Waar de gevestigde namen vaak wel veilig denken te zitten, zien we ook hier de nodige verschuiving. Zo bieden veel nieuwkomers namelijk flinke kortingen of allerlei cadeaus op het moment dat je besluit een contract bij hen af te sluiten. Nu is dat natuurlijk allemaal heel erg leuk, maar de realiteit leert ons dat je deze cadeaus voor 99 procent van de tijd helemaal zelf bekostigt. Kijk dus ook goed naar het verschil in prijs per kuub en in het geval van stroom per kWh en laat je je niet verleiden door een nieuwe televisie t.w.v. 499 euro, terwijl je 600 euro meer gaat betalen per jaar. Zorg er dus voor dat je kritisch kijkt naar de prijzen en op basis daarvan een keuze maakt.

Geschreven door