Almere bij grootste achterblijvers huisvesting statushouders

Almere scoort slecht in het rijtje van gemeenten met de grootste achterstand in de huisvesting van statushouders. De stad staat op de derde plaats.

Alleen Rotterdam en vooral Amsterdam doen het slechter. Almere heeft een achterstand van 147 gevallen ten opzichte van de taakstelling. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant publiceert.

Alle gemeenten hebben in het eerste half jaar van 2023 veel minder statushouders een woning aangeboden. Het kabinet verhoogde de taakstelling juist. Gemeenten krijgen van het rijk opdrachten in relatie tot hun inwonertal.

Almere staat hoog in die negatieve lijst. Utrecht is in evenveel gevallen in gebreke gebleven, maar heeft een veel zwaardere opdracht dan Almere.

Door de slechte doorstroming van statushouders raken de opvangcentra zoals het AZC in Almere (foto) eerder vol.

De slechte doorstroming naar een reguliere woning is één van de oorzaken van de val van kabinet Rutte IV. De gemeente werd begin vorige maand door de provincie onder grote druk gezet om met een plan aanpak voor de statushouders te komen. De urgentie voor die groep conflicteert met de belangen van andere urgente woningzoekenden.

Geschreven door