College blundert met zoekgeraakte stukken

Wethouder Lindenbergh moest donderdagavond tijdens de Politieke Markt diep door het stof na het ontdekken van foute informatie aan de gemeenteraad over restaurant De Kapitein (foto).

In een pas opgedoken brief uit 2017 staat dat de gemeente geen bezwaar heeft tegen onderhuur van het clubhuis van watersportvereniging Noorderplassen-West. Het college schreef onlangs aan de raad dat het géén toestemming heeft gegeven voor die onderhuur.

De vermiste brief kwam woensdag op tafel tijdens een gesprek van de wethouder met de eigenaar van De Kapitein. Hij kreeg onlangs te horen dat zijn huurovereenkomst wordt gestopt, omdat de gemeente ook andere ondernemers de kans moet geven op die plek horeca te exploiteren. Dat is het gevolg van het Didam-arrest. Dat bepaalt dat de gemeente niet één-op-één zaken mag doen met één gegadigde.

De brief uit 2017 bleek niet in het dossier van het college te zitten. Pas donderdag werd een exemplaar elders in het archief gevonden.

“Het college is erg geschrokken. En ik heb direct excuses aangeboden aan de watersportvereniging en de eigenaar van De Kapitein”, zei Lindenbergh.

Lindenbergh erkent dat de eigenaar van de horecazaak op dit punt gelijk heeft. Hij gaat nu opnieuw extern juridisch advies inwinnen over het contract. Dat moet duidelijk maken welke mogelijkheden er zijn om de vergunning aan De Kapitein te gunnen.

“Het is beslist niet de intentie van het college om het restaurant weg te krijgen of onrecht aan te doen. Maar je wilt geen besluit op drijfzand nemen, dan komt de zaak alsnog in gevaar”, legde de wethouder uit.

Geschreven door