Voedselkastjes voorzien in groeiende behoefte (video)

De voedselkastjes die nu op dertig plaatsen in de stad staan, voorzien in een toenemende behoefte. Veel Almeerders die niet in aanmerking komen voor hulp van de Voedselbank, maken er gebruik van.

In de kastjes, die bij particulieren in de tuin staan, worden levensmiddelen aangeboden. Iedereen die er iets van nodig heeft kan er producten uit halen. Beheerders zien dat veel ‘vaste klanten’ een beroep doen op het aanbod. “Door de stijgende prijzen is de nood in Almere hoog”, weet Jeroen Haak, initiatiefnemer van de kastjes. “Veel mensen leven in armoede of daar tegenaan.”

“De behoefte is groot. De beheerders zien dat er veel mensen gebruik van maken. In de ene buurt meer dan in de andere. Je ziet zelden iemand, want de gebruikers komen in de avond of de vroege ochtend.”

Het zijn Almeerders die niet voldoen aan toelatingscriteria van de Voedselbank maar wel geld tekort komen, die regelmatig iets ophalen. Haak: “Bij de Voedselbank is de drempel vaak te hoog. Voor onze kastjes blijf je anoniem. Ook mensen die schaamte voelen om zich bij de Voedselbank aan te melden, doen een beroep op de giften.”

Het zijn vaak de beheerders zelf die er producten in zetten. Ilonka Huis in ’t Veld die een kastje in Muziekwijk heeft staan, besteedt er wekelijks 7,50 euro aan. Ze vindt regelmatig briefjes met bedankjes. Niet zelden krijgen beheerders levensmiddelen aangeboden door buren of bekenden. “Ik doe er vooral pasta, rijst, bouillonblokjes en rijstwafels in. En zonder hulp van mijn buurtgenoten zou ik het niet redden.”

Jeroen Haak reist regelmatig langs alle adressen om zo nodig producten
aan te vullen, een deel krijgt hij van de Parochie Sint Bonifatius in
Muziekwijk. Hij is blij met de samenwerking met Stichting ‘Alle Handen Ineen’
waardoor alle voedselkastjes wekelijks worden voorzien van verse producten die
de organisatie inzamelt.

Voor Omroep Almere hebben Theo Faber en Frank Roos een videoreportage over de voedselkasten gemaakt.

Geschreven door