Zorginfarct door vergrijzing en ongezond leven

In Almere dreigt een ernstig zorginfarct als gevolg van vergrijzing en slechte leefgewoonten. Dat blijkt uit gegevens die de GGD Flevoland donderdagavond aan de gemeenteraad gepresenteerd heeft.

Rond 2050 krijgt de stad te maken met een extreem sterke vergrijzing. Terwijl de bevolking in bijna dertig jaag gestaag groeit, neemt het aantal ouderen (75-plus) toe van 9100 naar 33-duizend.

Bijkomend ernstig probleem is de afname van de hulp door mantelzorgers. Nu telt Almere in theorie nog zo’n twintig potentiële mantelzorgers voor elke 85-plusser. Halverwege deze eeuw zijn nog slechts zes mensen per oudere voor deze informele zorg beschikbaar.

Kamla Makarawung van de GGD-directie noemt dat scenario ernstig. Oudere Almeerders zijn straks bovendien verantwoordelijk voor een extreem groot aantal valincidenten. Dat aantal wordt over twaalf jaar geschat op 14-duizend.

De GGD signaleert ook dat de leefstijl van Almeerders er niet best voor staat. Almeerders hebben meer overgewicht en roken meer dan gemiddeld in het hele land. “We zien helaas ook geen daling van de cijfers voor het overgewicht”, aldus Makarawung. Opvalt dat Almeerders over het algemeen te weinig bewegen.

Ze wijst erop dat met een goede leefstijl dertig procent van alle dementiegevallen kan worden voorkomen. Almere krijgt in 2050 te maken met 6700 inwoners met dementie; nu zijn dat er nog 1600.

Geschreven door