Almeerse tv-oplichter niet vrij ondanks psychische problemen

Justitie heeft geweigerd Almeerder Hicham O. voorlopig vrij te laten. Hij werd gearresteerd wegens de exploitatie van een groot illegaal televisie-netwerk vanuit Stedenwijk-Midden.

Hij wordt beschuldigd van witwassen van meer dan 17,5 miljoen euro. De 30-jarige Almeerder heeft volgens zijn advocaat psychische problemen, wat reden zou moeten zijn hem op borgtocht vrij te laten. Uit onderschepte berichten met zijn familie bleek echter dat de man van plan zou zijn naar Marokko te ontkomen om daar zijn handel opnieuw te starten.

Volgens het Openbaar Ministerie had de streamingsdienst, waarvan de man voor tachtig procent eigenaar was, 1,3 miljoen klanten. Die leverde hij een kastje of een app om illegaal tv te kijken. Hij had een maandelijkse omzet van een half miljoen euro per maand. Zelf hield hij daar steeds twee ton aan over.

Volgens Justitie is de zaak een schoolvoorbeeld van ondermijnende criminaliteit. Er werd inbreuk gemaakt op auteursrechten, het betrof een criminele organisatie en er werd op grote schaal geld witgewassen. “In sommige wijken is zo langzamerhand het beeld ontstaan dat je gekke henkie bent als je niet zo’n kastje hebt”, aldus een officier van justitie.

De zaak komt volgend jaar voor de rechter.

Geschreven door