Almere liep niet warm voor Omtzigt in 2021

Onzeker is nog of Pieter Omtzigt met zijn nieuwe partij in Flevoland aan de Kamerverkiezingen deelneemt. Maar op grond van de stembusuitslag in 2021 kan hij in Almere op weinig steun rekenen.

Bij de Kamerverkiezingen in dat jaar stond Omtzigt tweede op de CDA-lijst. In Almere verwierf hij toen ruim 1900 stemmen. Dat was twee procent van alle kiezers. Meer succes boekte hij in het oosten van het land. Dat leverde hem 342-duizend stemmen op, genoeg voor bijna vijf zetels.

Inmiddels blijkt uit een peiling van EenVandaag dat de voormalige CDA’er in Flevoland op ruimte steun kan rekenen. Omdat hij zijn partij gelijkmatig wil laten groeien, is nog niet zeker of hij en zijn partij Nieuw Sociaal Contract hier verkiesbaar zijn.

In de kieskring Lelystad, waar Almere onder valt, had Omtzigt twee jaar geleden minder steun dan gemiddeld, met 3 procent van alle stemmen. In Almere lag de steun wel iets lager.

Geschreven door