In Almere meer jongeren in de misdaad

Vorig jaar werd in Almere 2 procent van de jongeren verdacht van het plegen van een misdrijf. Daarmee scoort de stad slechter dan het landelijk gemiddelde.

Geteld over het hele land zijn het vijftien jongeren per duizend inwoners die misdrijven plegen. In Almere gaat het om twintig van elke duizend. Het gaat om jongeren tussen 12 en 18 jaar.

Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Jeugdcriminaliteit van onderzoeksinstituut WODC in samenwerking met het CBS.

Minderjarige verdachten wonen naar verhouding vaak in een grote stad; in de 25 grootste gemeenten van ons land woonde maar liefst 40 procent van alle verdachten van 12 tot 18 jaar. Dat is een derde van alle jongeren in die leeftijdsgroep.

Het aandeel jongeren in de criminaliteit liet jaren een dalende lijn zien en de coronapandemie zorgde voor een nóg snellere daling, maar hier lijkt nu dus een einde aan te zijn gekomen. In 2022 werden in Nederland 12 procent meer jongeren verdacht van het plegen van een misdrijf dan in 2021.

Geschreven door