Scholengroep ziet steeds groter tekort aan leraren

Het lerarentekort was in het afgelopen kalenderjaar opnieuw een zorgenkind van de Almeerse Scholen Groep (ASG). De schaarste vormt een risico voor de kwaliteit van het onderwijs.

De scholengroep, waartoe 39 openbare basisscholen en acht openbare scholen voor voortgezet onderwijs behoren, ziet dat maatregelen tot nu toe te weinig effect hebben. Hooguit wordt daarmee een dempend effect behaald.

Dat staat in het jaarverslag van de ASG over 2022. Door de groei van de stad worden de tekorten feitelijk nog groter. “De vraag is niet meer hoe lossen we de tekorten op, maar hoe gaan we met de tekorten om”, zegt het bestuur.

Dertien scholen hebben bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de speelruimte om het onderwijs op school door inzet van anders bekwame professionals te organiseren.

Een ander risico voor de kwaliteit zijn nog steeds de gevolgen van de coronapandemie. Hoewel de medische impact in 2022 geleidelijk afnam, werden de maatschappelijke gevolgen steeds meer zichtbaar. Dan gaat het bijvoorbeeld om de mentale gezondheid en de motivatie van leerlingen, maar ook om het moeilijker fit en vitaal houden van medewerkers die een hoge werkdruk voelen.

Geschreven door