Volkstuintjes in de kas Almeerse succesverhaal    

Het project van particuliere moestuintjes in professionele kassen is in Almere een succes. Het concept vindt nu onder meer navolging in Utrecht.

Oud rozentuinder Ron van Zwet (foto) exploiteert overdekte tuinen op 2,5 hectare op de Buitenvaart. Hij nodigde al ruim tien jaar geleden Almeerders uit bij hem in de kas groente, fruit of bloemen te telen. Daar bestond steeds meer animo voor.

In Houten wordt het idee direct op grote schaal aangepakt, terwijl de groei in Almere geleidelijk verliep. De aanloop van moestuinders is voorlopig naar verwachting. Houten is in april van start gegaan en Van Zwet is tevreden met hoe het nu gaat. Hij heeft er een aantal jaren voor uitgetrokken om ook deze locatie voor volkstuintjes tot een succes te maken.

In Almere weten veel Surinaamse klanten de moestuinkas te vinden. Zij telen er onder meer tropische groenten. In Utrecht ziet Ron dat het publiek voorlopig anders is. Daar worden vooral traditionele producten gekweekt.

Biologische plaagbestrijding en watertoevoer regelen Ron en zijn team. De moestuinders zelf, die een stukje grond in de kas gebruiken variërend van twaalf tot veertig vierkante meter, regelen het planten en het onderhoud.

Geschreven door