Floriade in Almere zevende editie in Nederland

Van de Euromast in Rotterdam en het Amstelpark in Amsterdam tot in Venlo: de Floriade heeft in Nederland haar sporen nagelaten. In de lente van 2022 zal de wereldbouwtentoonstelling in Almere ontluiken, en ook hier zal de Expo wezenlijke herinneringen achterlaten.

Eens in de tien jaar laten de Nederlandse tuinbouw en internationale deelnemers op deze wereldtuinbouwtentoonstelling zien wat zij aan de wereld te bieden hebben aan producten en innovaties. Over ongeveer 100 dagen is Almere aan de beurt. De eerste editie was in Rotterdam. De Euromast is hieraan een blijvende herinnering en wordt nog steeds veel bezocht. Ook de andere edities in verschillende steden hebben zichtbaar iets toegevoegd aan de omgeving.

In 1960 vond de eerste Floriade plaats. Het was een vrolijk geheel, met zelfs een ‘internationaal tuinterras’. De Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) was de initiator van de Floriade. Het als doel: in binnen- en buitenland het imago van de Nederlandse tuinbouw bevorderen. Hiermee hoopte de NTR de afzet van de producten te ondersteunen. Inmiddels kunnen we wel stellen dat dit gelukt is; Nederland is de een na grootste landbouwexporteur ter wereld. De Floriade is dan ook niet voor niets het grootste evenement in Nederland.

Kijk voor meer informatie over de expo op floriade.com

1960 – Rotterdam
Het Park, 25 maart – 25 september 1960, ‘Van kiem tot kracht’

Na de oorlog was er grote behoefte aan ‘vermaak en informatie’. De eerste Floriade was in 1960, in Het Park in Rotterdam. De Euromast was een publiekstrekker van groot formaat en met 5 miljoen bezoeken werd de eerste Floriade een doorslaand succes.

1972 – Amsterdam
Amstelpark en Beatrixpark, 30 maart – 1 oktober 1972

Uit deze Floriade zijn twee nieuwe parken ontstaan: het Beatrixpark (achter de huidige RAI) en het Amstelpark. Bezoekers gingen met een kabelbaan over het tracé van de ringweg, de overdekte tentoonstellingshallen (RAI) en het Amstelpark.

1982 – Amsterdam
Gaasperpark, 8 april – 10 oktober 1982    

De gemeente Amsterdam zag duidelijk de meerwaarde van een Floriade voor de internationale promotie van de stad en daarom werd besloten om nog eens een Floriade in Amsterdam te houden. De Floriade van 1982 was in het huidige recreatiegebied Gaasperplas, in Amsterdam Zuidoost.

1992 – Zoetermeer
Rokkeveen, 9 april – 10 oktober 1992

Het Ecodrome, Aart de Aardworm, het Haags Paviljoen en de aansprekende inzending van de Hoogheemraadschappen trokken destijds veel bezoekers. Ook de verschillende tuinbouwsectoren hielden presentaties in de vorm van een Kooktheater, Kas van de Toekomst en diverse zeer grote speciale planten- en bloemeninzendingen. Er was ook een kunsttentoonstelling met werk van onder meer Rob Scholte; zijn ‘Kop’ was een grote publiekstrekker.

2002 – Haarlemmermeer
Haarlemmermeerse Bos, 6 april – 20 oktober 2002, ‘Feel the art of nature’

Eén van de belangrijkste doelstellingen voor deelname was de uitbreiding van de structurele groenvoorzieningen in de gemeente. Het ging om een impuls voor de aanleg, realisatie en ingebruikname van een nieuwe infrastructuur met een totale oppervlakte van 2.000 hectare. Belangrijk was vooral de versnelde aanleg van de N22 (later N205) en de OV-verbinding ‘Zuid Tangent’.

2012 – Venlo
Venlo Greenpark, 5 april – 7 oktober 2012, ‘Living nature’

De motivatie om de Floriade 2012 in Venlo te houden was de aanleg van een Greenport Business Park, waar in een bedrijvenpark van 45 hectare een kenniscluster zou moeten ontstaan.

2022 – Almere
Weerwater, 14 april – 9 oktober 2022, ‘Growing Green Cities’

In de 21ste eeuw groeit de wereldbevolking en wonen mensen steeds meer in steden. Met het thema ‘Growing Green Cities’ presenteert Floriade oplossingen om steden groener te maken. Na afloop van de Expo wordt het Floriadeterrein doorontwikkeld tot de groene en gezonde stadswijk Hortus. De stadswijk van de toekomst.

Geschreven door