Wethouder Bosch bezoekt eerste Stad & Natuurles van het nieuwe schooljaar

Nu de scholen weer zijn begonnen, is ook het nieuwe educatieve programma van Stad & Natuur van start gegaan. Leerlingen van groep 4a van de Windwijzer hadden de primeur: zij volgden 13 september de allereerste les van dit schooljaar. Wethouder Roelie Bosch vereerde de groep met een bezoek.

Bij de schaapskooi in het Vroege Vogelbos volgden de kinderen de les ‘De Buiten(w)eter weet het beter’. Samen met Buiten(w)eter Patrick Veldhuis, een medewerker van Stad & Natuur, gingen de leerlingen én de wethouder op avontuur in het oudste bos van Almere. Ze ontdekten welke kruiden, planten en bloemen er groeien. En waar deze al sinds mensenheugenis voor worden gebruikt.

Reis door de tijd

“In deze les maken we een reis door de tijd,” vertelt Buiten(w)eter Patrick. “De kinderen ontdekken hoe de natuur al sinds jaar en dag een bron van voedsel en geneesmiddelen is voor de mens. En dat planten ook nu nog vaak een grote rol spelen.”

Brandnetelsoep

Zo leerden de leerlingen dat je allerlei planten uit de natuur kunt eten, en dat je van sommige zelfs medicijnen, kleurstof of wellnessproducten kunt maken. Ter afsluiting kookten de kinderen hun eigen brandnetelsoep, naar oeroud Almeers recept. En die viel verrassend goed in de smaak. Zo riep een leerling enthousiast: “Ik maak een medicijn tegen brandnetelprik, dan kan ik thuis nog meer brandnetelsoep maken!”

Zelf aan de slag

Ook andere klasgenootjes werden geïnspireerd om thuis aan de slag te gaan. “Ik ga proberen verf te maken van een paardenbloem, misschien wordt het mooi geel”, zei een van hen. Toch werd niet alles deze ochtend even positief gewaardeerd. “Het zevenblad vind ik niet zo lekker, de hazelnoten wel!” was het oordeel van een van de kinderen.

Veel animo

Voor de lessen van de Buiten(w)eter is altijd veel animo. Ze worden niet alleen in het Vroege Vogelbos gegeven, de Buiten(w)eter komt ook naar scholen toe. De les vindt dan plaats in de klas en de buitenomgeving van de school. Ook verzorgt de Buiten(w)eter regelmatig leuke en leerzame activiteiten voor gezinnen. Op www.stadennatuur.nl zijn de data te vinden.

Geschreven door