48 kleine ondernemers in Almere Haven besparen samen 25 ton CO2-uitstoot per jaar

Het proefproject in Almere Haven Centrum, gericht op het ondersteunen van kleine ondernemers om energie te besparen, heeft in totaal gezorgd voor een vermindering van ongeveer 25 ton CO2-uitstoot per jaar.

In het voorjaar kregen 48 kleine ondernemers gratis energieadvies en energiebesparende maatregelen, ter waarde van 1000 euro per ondernemer.

Wethouder Alexander Sprong: “We hebben weer stappen gezet om de eerste energieneutrale grote stad van Nederland te worden. Ik ben blij dat we met dit proefproject onze kleine ondernemers ondersteund hebben bij het verduurzamen.”

Kleine ondernemers, zoals winkeliers, hebben niet dezelfde mogelijkheden als grotere bedrijven als het gaat om energiebesparing. Ook vallen ze doorgaans niet onder wettelijke verplichtingen en komen vaak niet in aanmerking voor subsidies. Ze worden daarnaast wel hard geraakt door de hoge energieprijzen. Maar door dit proefproject kon ook deze groep een bijdrage leveren door energie te besparen. 

Gratis energieadvies en maatregelen t.w.v. 1000 euro

Van februari tot en met mei 2023 hebben 48 ondernemers in Almere Haven Centrum gratis energieadvies en energiebesparende maatregelen gekregen, ter waarde van €1.000 per ondernemer. De gemeente betaalde de kosten voor het advies, de producten en de installatie ervan. De energieadviseur bepaalde samen met de ondernemer welke producten er werden geïnstalleerd, zoals isolatiemateriaal, ledverlichting en regeltechnische aanpassingen aan installaties.

Gratis energieadvies en maatregelen t.w.v. 1000 euro

Van februari tot en met mei 2023 hebben 48 ondernemers in Almere Haven Centrum gratis energieadvies en energiebesparende maatregelen gekregen, ter waarde van €1.000 per ondernemer. De gemeente betaalde de kosten voor het advies, de producten en de installatie ervan. De energieadviseur bepaalde samen met de ondernemer welke producten er werden geïnstalleerd, zoals isolatiemateriaal, ledverlichting en regeltechnische aanpassingen aan installaties.

Resultaten

De actie heeft een gemiddelde jaarlijkse besparing van 5% op elektriciteit en 6,5% op gas voor de deelnemende ondernemers opgeleverd. Concreet overzicht van jaarlijkse totale besparingen: Elektriciteit (kWh): 40.026 – Gas (m3): 3.543

Deze besparingen vertalen zich in een jaarlijkse vermindering van ongeveer 25 ton CO2-uitstoot, wat een belangrijke bijdrage levert aan de milieudoelstellingen. Bovendien is er nog ruimte voor verdere besparingen wanneer de ondernemers in de toekomst extra maatregelen nemen.

Advies moet praktisch uitvoerbaar zijn

Het proefproject in Almere Haven Centrum  is over het algemeen positief ontvangen. De ondernemers beoordeelden het energieadvies gemiddeld met een 8,5 en de installatie van maatregelen met een 7. Uit het project zijn ook waardevolle leerpunten naar voren gekomen. Een verbeterpunt is de afstemming tussen het gegeven energieadvies en de praktische uitvoerbaarheid van de aanbevolen maatregelen. Ondernemers liepen bijvoorbeeld tegen onderhoudscontracten aan die beperkingen oplegden aan aanpassingen aan cv-installaties of verouderde elektrische installaties die niet voldeden aan de veiligheidsnormen. 

Het vervolg De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om dit proefproject uit te breiden naar andere stadsdelen, zodat nog meer lokale ondernemers kunnen profiteren van dit aanbod.

Geschreven door