Kleine ondernemers in Almere Haven krijgen energiebesparing cadeau

Vijftig kleine ondernemers in Almere Haven krijgen gratis energieadvies en energiebesparende producten, samen ter waarde van 1.000 euro. De helft van het bedrag is voor energiebesparende producten en de andere helft is voor een jaar lang energieadvies. 

Met het geld worden de ondernemers geholpen om de energierekening zo laag mogelijk te houden in tijden van enorme stijgingen. De aangeschafte producten worden ook geïnstalleerd. De actie geldt voor kleine lokale ondernemers in Almere Haven met een eigen pand (eigenaren en huurders).

Hoe werkt het

De energieadviseur van energieadviesbureau Klimaatroute gaat langs de ondernemers en voert een energiescan uit. Hij stelt een op maat gemaakt pakket samen met energiebesparende maatregelen die het meest opleveren. De ondernemer is nergens toe verplicht en beslist zelf wat hij wel of niet laat doen in de winkel.

Na de installatie staan de adviseurs van Klimaatroute een jaar lang kosteloos ter beschikking om te helpen met aanvragen, het vergelijken en beoordelen van offertes voor energiebesparende maatregelen, en het aanvragen van subsidies. Adviseur Erik Rose van Klimaatroute: “Ik ben nu bij ongeveer tien panden geweest. Sommige ondernemers zijn nog een beetje wantrouwend en vragen of er echt geen addertje onder het gras zit. Maar het project wordt goed ontvangen, ze zijn blij dat de gemeente iets voor hen doet.”

Eerste ervaringen van ondernemers in Almere Haven

Woensdag ging wethouder Alexander Sprong samen met een energieadviseur en de centrummanager Almere Haven langs bij twee ondernemers. Bij Fashion Creatie werd een energiescan gedaan. Door het vervangen van de verlichting zou de ondernemer zo’n 500 euro per jaar kunnen besparen. De nieuwe verlichting kost 640 euro, waarvan 500 euro door de gemeente wordt betaald.

Hossam Debswzeit, eigenaar van Fashion Creatie: “Deze hulp is op dit moment heel belangrijk. Het is rustig geweest in de winkels in januari en februari. Lagere energiekosten zijn daarom echt welkom.” Binnenkort kan Fashion Creatie het rapport met alle mogelijke maatregelen verwachten. Het pakket is op maat gemaakt. Zo had de adviseur bij Fashion Creatie speciaal aandacht voor de kleur van de verlichting, omdat dat belangrijk is voor deze zaak.

Ook ging Sprong langs bij schoenenwinkel Bax Schoenen aan de Kerkgracht. Hier was de energiescan al eerder gedaan en werd nu het rapport overhandigd waarin alle mogelijke maatregelen worden uitgelegd. “Ik heb zelf al best veel gedaan en ik was daarom wel verrast dat er nog meer mogelijkheden zijn. Niet alles kan met die 500 euro, maar het is wel weer een stap in de goede richting, zeker als je ziet dat je veel kleine maatregelen alweer binnen een of twee jaar terugverdient”, zegt eigenaar Adri Bax.

Mogelijk verder uitbreiden

De gemeente financiert het project samen met Metropool Regio Amsterdam. De pilot is in eerste instantie alleen in Almere Haven, maar als het een succes is, hoopt de gemeente het verder te uit te breiden. Wethouder Sprong: “Energie is een groot thema. De Almeerder verdient het dat we gaan helpen. Er zijn al acties voor particulieren, maar nu gaan we ook kleine ondernemers helpen, want we willen hen behouden voor de stad. In het centrum van Haven zijn veel speciaal zaken. Dat is echt de kracht van dit centrum. De hulp die wordt geboden is niet alleen voor de ondernemers zelf, maar ook voor de inwoners van Almere. Het zorgt ervoor dat dit een leefbaar centrum blijft.”

“Als deze opzet werkt, proberen we het op te schalen. Als het nog niet helemaal loopt, dan schaven we bij. We nemen daarbij de ervaringen van de ondernemers mee. We willen het voor de ondernemers zo makkelijk mogelijk maken zodat zij zich kunnen focussen op waar ze goed in zijn: ondernemen”, vervolgt Sprong.

Geschreven door