Geen enkele vlag uit na heftig debat over terreur

Na een langdurig en emotioneel debat vol ergernissen heeft de gemeenteraad zich neergelegd bij het uitblijven van elk vlagvertoon na de terreur van Hamas en de reactie van Israël daarop.

Afgelopen weekend besloot het college van burgemeester en wethouders bij het stadhuis niet de vlag van Israël te hijsen. Met een motie probeerden VVD, PVV en CU donderdagavond dat besluit te herzien. Daarvoor bleek onvoldoende steun.

VVD-raadslid Lesley van Hilten wilde met de vlag solidariteit en steun betuigen aan Almeerders die te maken hebben met het leed dat Hamas sinds zaterdag teweegbrengt. Zij vond het inconsequent dat het college dat verzoek afwees, omdat eerder met een vlag wel de bevolking van Oekraïne gesteund werd.

Van Hilten vindt het nodig een vuist te maken, juist toen in Nederland mensen feest vierden en vuurwerk afstaken omdat mensen op brute wijze zijn vermoord.

Burgemeester Hein van der Loo verdedigde de weigering een vlag te hijsen met het argument dat “dit soort internationale conflicten overgelaten worden aan de Nederlandse regering. Wij vinden dat we hierover het goede gesprek moeten voeren.”

Daarop reageerde Van Hilten: “Het strookt niet met wat we eerder deden. Waarom nou specifiek niet bij terreur tegen Israël?”

Namens enkele partijen deed raadslid Ayla Lokhorst van de Partij voor de Dieren het voorstel op het stadhuis de vredesvlag te laten wapperen. “Als je voor slachtoffers aan één kant de vlag hijst, lijk je te zeggen dat het leed aan de andere kant minder belangrijk is. Dat zeg je dan tegen alle Palestijnse inwoners van Almere.” De motie is ondertekend door; PvdD, CDA, SP, PvdA, GL en Denk.

Daarna kwamen partijen scherper tegenover elkaar te staan, waarbij de term Jodenhaat viel. Met een motie zeiden VVD, PVV en CU te betreuren dat een betekenisvolle daad van solidariteit naar aanleiding van de terreur in Israël is uitgebleven. Die kreeg onvoldoende steun, maar ook de motie voor de vredesvlag haalde het niet.

Geschreven door