Geldpotjes blijven vaak onbenut, doe de check!

Steeds meer inwoners in Almere komen niet rond met hun geld. Het inkomen van inwoners is vaak niet voldoende om de rekeningen en boodschappen te betalen.

Dat komt doordat het leven steeds duurder wordt, maar ook omdat veel inwoners geen gebruik maken van allerlei regelingen die er zijn. In Almere gaat dit om zo´n 60 procent en dat is niet omdat deze inwoners het niet nodig hebben.

´´Het probleem is vaak dat veel mensen niet weten dat ze financiële steun kunnen krijgen, voor veel inwoners is het systeem te ingewikkeld´´, aldus Hetty Kamphorst van Humanitas. ´´Daar komt nog bij dat niet iedereen de overheid vertrouwt. Inwoners zijn bang iets fout te doen of dat ze moeten terugbetalen. En dan is er vaak nog de schaamte om aan te kloppen voor hulp. ´´Vervolgt Saskia Kouters van SchuldHulpMaatje.

Het Leger Des Heils, Humanitas en SchuldHulpMaatje (Alliantie Vrijwillige Schuldhulp Almere) presenteerden daarom onlangs tijdens een bijeenkomst op 4 oktober een actieplan om hier iets aan te doen. Bij de bijeenkomst waren verschillende organisaties en de gemeente aanwezig. Het plan is erop gericht om inwoners met geldzorgen eerder te vinden en om ervoor te zorgen dat inwoners de regelingen krijgen die ze nodig hebben. Wethouder Froukje de Jonge was ook aanwezig bij die bijeenkomst. Vanuit de gemeente gaf ze aan het initiatief te gaan ondersteunen.

´´De werkwijze of focus heet Samen Erop Vooruit. Dat is geen nieuwe organisatie maar juist een stap om datgene wat er al is met elkaar te verbinden , informatie  en deskundigheid uit te wisselen en de bewoners van Almere zo goed mogelijk te vinden, te informeren, te begeleiden en te helpen. Daarbij willen wij zo veel mogelijk inwoners een potjescheck laten doen. Gemiddeld levert dit de deelnemers 330 tot 600 euro op. We starten in Almere met een campagne om zoveel mogelijk inwoners die potjescheck te laten doen. want als zo veel inwoners die potjes onbenut laten, terwijl ze deze wel nodig hebben, dan moeten we daar wat aan doen´´. Aldus Lia de Graaf van het Leger des Heils.

De aftrap van die campagne is op 31 oktober tijdens een actieweek. Maakt u wel gebruik van alle regelingen en toeslagen?  Met de potjescheck kom je er snel achter. Kom daarom een check doen! Op de onderstaande momenten en locaties zitten de mensen van de Alliantie voor je klaar. Ook na 3 november kunt u terecht bij de alliantie voor de potjescheck meer info daarover volgt binnenkort.

Mocht je denken dit is niet voor mij, toch kun je wat doen! Wellicht ken je iemand, waarvan je weet of vermoedt, dat hij of zij het financieel moeilijk heeft. Maak dat bespreekbaar en informeer diegene dan over de potjescheck of kom samen naar één van de genoemde inloopmomenten.

Doe de potjescheck hier:

31 oktober van 14:00 tot 16:00 uur, De Drieklank, Chicagostraat 101

2 november van 13:00 tot 15:00 uur, De Driehoek, Allendestraat 42

2 november van 9:30 tot 11:30, Poorthuis, Merlijnplantsoen 17

3 november van 10:00 tot 12:00, De Drieklank, Chicagostraat 101

Of kijk op www.sameneropvooruit.nl

Geschreven door