Almeerse sociale huurder heeft geen geld voor buffer

Bewoners van een sociale huurwoning in Almere beschikken zelden over een financiële buffer. Het Nibud adviseert zo’n appeltje voor de dorst om niet in problemen te komen bij onvoorziene omstandigheden.

Met een gemiddeld maandinkomen van 2225 euro zouden sociale huurders een spaarpotje van 6750 moeten hebben. In Almere beschikt die groep meestal over niet meer dan 1200 euro aan reserves.

Dat becijfert vergelijkingssite Slimster. De cijfers tonen dat de groep huurders in Almere gemiddeld zo’n 5550 euro tekort komt om tegenvallers op te vangen.

“Een beperkte buffer betekent dat je bij een onverwachte tegenvaller direct in de problemen raakt”, aldus Marco Schuurman, van Slimster. “Bedenk bijvoorbeeld dat een nieuwe wasmachine al gauw zo’n 700 euro kost. Voor veel huishoudens is dat niet zomaar op te hoesten. De keuze voor een goedkoper model ligt dan voor de hand, maar dat houdt dan veelal in dat de kwaliteit minder is, waardoor zo’n product het ook weer eerder begeeft.”

Geschreven door