Almere heeft te weinig openbare wc’s

Wie in Almere hoge nood heeft, hoeft niet te rekenen op een toilet in de openbare ruimte. De stad scoort dramatisch in een onderzoek naar de beschikbaarheid van openbare toiletten.

Eén op de drie mensen wordt beperkt in zijn bewegingsvrijheid als er geen toilet in de buurt is. Almere haalde in een onderzoek van de Maag Lever Darmstichting slechts 412 punten. De beste gemeente in het onderzoek haalt bijna 800 punten. Het aantal toiletten per inwoners kan de meeste punten opleveren.

Almere staat daarmee op plaats 218 in een ranglijst van 342 onderzochte gemeenten.

De onderzoekers zeggen dat de beschikbaarheid van toiletten over het hele land wel is toegenomen. De toegankelijkheid voor vrouwen en mindervaliden is ook verbeterd. West Maas en Waal blijkt de meest toiletvriendelijke gemeente.

De landelijke verbetering is vooral te danken aan plaatselijk beleid. Meer gemeenten voldoen aan de eis dat op elke 500 meter een openbaar toilet beschikbaar is.

Twee jaar geleden besloot de gemeenteraad na een voorstel van PvdA en SP dat Almere binnen een jaar een plan moest hebben voor sanitaire voorzieningen in alle stadscentra.

Het college kreeg de opdracht bestaande voorzieningen in openbare gebouwen daarbij te betrekken. Daarnaast moesten er voldoende wegwijzers komen die naar de wc’s leiden. Sindsdien is er nauwelijks iets verbeterd.

Geschreven door