Minima zorgverzekering in Flevoland: gemeentelijke verschillen lopen op tot €324 per jaar

Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in 4 Flevolandse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering. Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot € 27,- premiekorting per maand, omdat de gemeente meebetaalt. Wel zijn er lokaal grote verschillen in Flevoland: Urk en Noordoostpolder betalen namelijk niet mee aan de premie. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer. 

Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven in Flevoland gemiddeld maximaal € 21,75 korting per maand. Deze tegemoetkoming is niet vanzelfsprekend, want in 10 Nederlandse gemeenten wordt wél een gemeentepolis aangeboden, maar krijgen kwetsbare inwoners géén korting op hun zorgpremie. In de gemeenten Urk en Noordoostpolder wordt volgend jaar geen collectieve zorgverzekering (meer) aangeboden voor inwoners met een laag inkomen of chronische ziekte.

Veel gemeentepolissen bieden uitgebreide dekking

Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Flevolandse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed.

Zo wordt in 2 van de 6 gemeenten een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. Ook wordt in de helft van de gemeenten een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen (uit het GVS) volledig vergoed. Ten slotte is er bij 4 van de 6 een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. In 2 van de gemeenten wordt een polis aangeboden die zelfs alle drie de bovenstaande zorgkosten gedekt.

Beste zorgverzekering voor minima in Almere

Flevolanders met een maximale zorgtoeslag betalen in 3 gemeenten maximaal € 50,- per maand voor een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedekt zijn. 

In Almere zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit voor zo’n uitgebreide  verzekering. Zij betalen omgerekend € 42,60 per maand voor een zeer uitgebreide verzekering bij VGZ. De kosten vallen zo laag uit, omdat de gemeente maandelijks € 27,- meebetaalt aan de premie.

De rangschikking van gemeenten in Flevoland met de beste collectieve zorgverzekering voor minima en chronisch zieken is hieronder weergeven. 

  1. Almere: € 42,60 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  2. Lelystad: € 47,78 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  3. Dronten: € 49,95 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  4. Zeewolde: € 59,78 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)

Zoals eerder benoemd, bieden de gemeenten Urk en Noordoostpolder geen collectieve zorgverzekering aan, wel hebben zij voor chronisch zieken een tegemoetkoming in de kosten.

“In 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering, maar de gemeentepolis biedt nog steeds voordelen, omdat de gemeenten dus vaak geld bijleggen. Maar ook dit kan ieder jaar anders zijn. Vergelijk dus ook de gemeentepolis altijd goed met andere verzekeringen. Het kan zijn dat je ergens anders toch beter af bent. Je hebt hiervoor nog tot 31 december”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Mirjam Prins.

Ben je benieuwd naar het aanbod in jouw gemeente of de rest van Nederland? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/tegemoetkoming-zorgpremie-gemeentepolis-grote-verschillen 

Geschreven door