Banenmarkten voor anderstaligen een succes

Ruim 100 Almeerse anderstaligen hebben het afgelopen jaar door banenmarkten een betaalde baan gevonden. Het gaat om banen in onder meer de schoonmaakbranche, transport, gemeentelijke dienstverlening, supermarkt en productiewerk.

De gemeente Almere heeft deze banenmarkten georganiseerd om mensen aan werk te helpen, maar ook om bedrijven in deze krappe arbeidsmarkt aan werknemers te helpen.
  
“Deze banenmarkten voor anderstaligen blijken een heel goed middel om mensen die nog geen werk hebben aan een goede werkgever te helpen. In veel sectoren is een tekort aan personeel. Deze banenmarkten dienen ook om dit tekort op te lossen. Het is een prachtig resultaat voor iedereen”, aldus wethouder Froukje de Jonge.

‘Elke keer verbeteren ze de banenmarkt’

De banenmarkten voor anderstaligen zijn in het leven geroepen nadat de gemeenteraad een motie aannam van DENK, die het gemeentebestuur opriep om banenmarkten voor inburgeraars te organiseren. Het afgelopen jaar heeft Almere vijf banenmarkten gehouden, waar alle anderstalige inwoners van Almere welkom zijn. Anderstaligen zijn bijvoorbeeld gezinsmigranten, statushouders, Oekraïense ontheemden, bewoners van het asielzoekerscentrum of de noodopvang in Almere.
 
“We zijn constant bezig om de banenmarkt te verbeteren. Bijvoorbeeld door meer mensen actief uit te nodigen. Daarnaast zien we dat mensen elkaar vertellen over de banenmarkt waardoor de bekendheid toeneemt”, zegt coördinator Linda Leeuwin van de gemeente Almere. “Samen denken we over hoe het nog beter kan en hoe we nog meer mensen kunnen helpen. We willen het ook regionaal uitrollen. Gemeenten als Amsterdam en Emmen zijn al op werkbezoek geweest om te kijken hoe wij het doen.”

Cijfers op een rij:

  • Er zijn in 2023 in totaal 5 banenmarkten voor anderstaligen gehouden
  • Naar schatting hebben zeker 700 anderstaligen deze banenmarkten bezocht
  • 40 Werkgevers hebben deelgenomen aan de banenmarkten, waaronder uitzendbureau Djops, Herenbos, Amazing Oriental, Automotive Care en de gemeente Almere
  • Minimaal 100 anderstaligen hebben via de banenmarkt een (tijdelijke) betaalde baan gevonden
  • Het gemeentebestuur wil komend jaar ook banenmarkten houden en daarmee anderstaligen ondersteunen in de zoektocht naar betaald werk. Het eerste kwartaal van volgend jaar is er weer een banenmarkt in Almere. Er is nog geen datum gepland, maar we houden u op de hoogte.

Omroep Almerte is sinds enige tijd actief om zorg te dragen om deze groepen nieuwkomers te bereiken. Zo maken we informatie clips of in het Oekraiens, Pools, Turks en Engels. Ook worden belangrijke clips ondertiteld in deze talen. Zo ook ons programma ‘ Almere achter de Schermen “

Geschreven door