Extra toegankelijk stembureau voor kiezer met beperking

Almere richt woensdag bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer een extra toegankelijk stembureau in. Inwoners die een lichamelijke beperking hebben kunnen gebruik maken van de voorzieningen in het stemlokaal aan de Parkwijklaan in Stad.

Demissionair Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) komt op de verkiezingsdag naar Almere om de nieuwe aanpak te bekijken. Samen met burgemeester Hein van der Loo brengt hij ’s morgens een bezoek aan de Levend Waterkerk.

Daar wordt een exclusief toegankelijk stembureau ingericht. Dat is ervoor bedoeld het stemmen eenvoudiger te maken voor bepaalde groepen Almeerders. Zij hebben de beschikking over een stemmal, een speciale plaat met gaten die door een medewerker van het bureau over het stembiljet wordt gelegd. 

Een soundbox met koptelefoon vertelt de blinde of slechtziende kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven, de kiezer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met potlood het gaatje inkleuren. 

Kandidatenlijsten zijn ook beschikbaar in braille en geleidelijnen op de vloer helpen blinden die een stok gebruiken. Ook is er apparatuur om het stemgeluid van een medewerker te versterken en omgevingsgeluid weg te filteren.

Op elk stembureau in de stad ligt een loep met verlichting.

Geschreven door