Veel gedoe rond mondkapje tijdens Tweede Kamerverkiezingen

Schelden, schoppen en gooien vanwege de mondkapjesplicht in het stembureau. Dat was afgelopen woensdag het meest gemelde probleem tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in Flevoland. Dat blijkt uit de processen-verbaal van de stembureaus in onder meer Almere, Dronten, Lelystad en Urk.

De meeste mensen die geen mondkapje droegen, mochten het stembureau niet in. In heel Flevoland waren dat er tientallen. Kiezers die voet bij stuk hielden, konden daardoor in de meeste gevallen geen stem uitbrengen. De mondkapjesplicht leidde tot heftige discussies. In het stembureau aan de Sesamstraat in Almere moest de politie er zelfs aan te pas komen. Een kiezer beschuldigde de voorzitter van het stembureau van discriminatie en het ontnemen van het stemrecht. Hij zei dat hij aangifte zou doen.

In het stemlokaal aan de Goudsbloemweg in Almere ontstond een handgemeen tussen iemand die geen mondkapje wilde opzetten en een stemmer die met kapje in de rij stond te wachten.

Een boze stemmer die ook eerst een mondkapje weigerde, gooide in het stemlokaal aan het Almeerse Slufterplantsoen het rode stempotlood in de richting van het stembureaulid bij de stembus. Dankzij het spatscherm werd hij niet geraakt.

Handgel
In het stembureau in Wijkcentrum Dukdalf in Lelystad sloeg een stemmer een handgelapparaat stuk. Hij kreeg kort daarvoor woorden met de beheerder, omdat hij zijn handen in het stemlokaal niet wilde desinfecteren. Hij had zijn handen naar eigen zeggen thuis al gewassen. Handschoenen die hem werden aangeboden, weigerde hij. In sporthal De Stal in Dronten vertrok een boze inwoner, na het verzoek om zijn handen te desinfecteren. Vervolgens heeft de man zich niet geïdentificeerd en dus ook niet gestemd.

Volmacht
In een aantal stembureaus ging het mis met het uitbrengen van volmachtstemmen. In het stembureau in gebouw De Verbeelding in Zeewolde probeerde iemand die zelf niet mocht stemmen, met drie volmachten te stemmen. Deze werden ongeldig verklaard. Iets dergelijks gebeurde ook in Almere. In Station Muziekwijk wilde iemand een volmachtstem uitbrengen zonder zelf te stemmen. Ook deze volmachtstem werd ongeldig verklaard.

Dat je spontaan iemand een volmacht kunt geven als je wilt stemmen, blijkt wel uit de gebeurtenissen in het stembureau in de sportzaal aan de Nederlandstraat in Almere. Door een kapotte lift konden mensen in een rolstoel niet naar de eerste verdieping. Omdat een kiezer in een rolstoel niet wilde dat zijn stem verloren ging, sprak hij een volstrekte onbekende aan die uiteindelijk voor hem zijn stem uitbracht.

Begeleider mee
Een inwoner uit Dronten wilde een begeleider meenemen in het stemhokje. De voorzitter en een stembureaulid gingen daar niet mee akkoord. De man voelde zich beledigd en is van plan om een klacht in te dienen. Dat gebeurde in het stembureau van kerkcentrum De Ark.

Stempas verscheuren
Dat je alleen mag stemmen in eigen gemeente ontdekte een mevrouw uit Assendelft pas in de gymzaal aan het Pijnackerpad in Almere. Toen haar werd verteld dat ze niet mocht stemmen, kroop ze bij familieleden in het stemhokje. De medewerkers van het stembureau gaven vervolgens aan dat meekijken bij het stemmen niet is toegestaan. De vrouw begon te schelden en verscheurde uiteindelijk haar stempas.

Iets dergelijks overkwam een vrouw en haar zoon uit Lelystad in de drive-through stemlocatie aan de Wigstraat. Ze zaten samen in de auto en daarom moest één van de twee uitstappen, omdat je apart moet stemmen. Beiden weigerden uit te stappen. Uiteindelijk besloten ze hun stem helemaal niet uit te brengen.

Scheiding kerk en staat
In het stembureau in de Pniëlkerk op Urk zijn de posters van politieke partijen weggehaald na een bezwaar van een stemmer. De posters hingen namelijk in een ruimte die eigendom is van de kerk, en die mag zich niet met de verkiezingen bemoeien, aldus de bezwaarmaker. De leden van het stembureau besloten daarop de politieke uitingen van de muur te halen.

Geschreven door