Sloopplan houten bruggen stuit op verzet

Het voorstel om een groot aantal houten bruggen in de stad te slopen en niet te vervangen, ontmoet in de gemeenteraad veel bezwaar. Ook gebruikers komen in het geweer. Kritiek richt zich op enkele bruggen, maar ook op de beslisruimte die de wethouder nodig zegt te hebben.

In totaal moeten in Almere tien houten loop- en fietsbruggen verdwijnen. Op korte termijn gaat het om twee stuks: de Voetbalbrug aan de rand van Stedenwijk-Zuid en de Oranjewoudbrug tussen de Landgoederenbuurt en Bouwmeesterbuurt in Buiten.

Veel houten bruggen uit de beginjaren van Almere verkeren in slechte staat. Sommige zijn volgens het college zelfs op. Dat is het gevolg van bezuinigingen op onderhoud en op het eind van de verwachte levensduur. Veel Almeerse bruggen dateren uit de beginjaren van de stad en zijn er globaal hetzelfde aan toe.

Wethouder Jesse Luijendijk zit met het sloopplan in zijn maag, bleek donderdag tijdens de Politieke Markt. “Het is een vervelend voorstel, maar we hebben geprobeerd zo objectief mogelijk vast te stellen welke bruggen moeten verdwijnen. Het besluit om er tien te slopen dateert van 2015. We moesten alleen nog kiezen welke gemist kunnen worden.”

In totaal telt de stad er zo’n honderd houten bruggen, waarvan een klein deel de afgelopen jaren al is vervangen door composietbruggen. De gemeente heeft onvoldoende geld om alle bruggen te vervangen.

Voor vervanging van vier bruggen wordt nog geld gezocht. Voor nog één andere brug is ongewis of die behouden kan worden. Het gaat om de brug Overheen in de Gouwen (Haven). – (Archieffoto)

Geschreven door