Stroomtekort moet in stadhuis voorrang krijgen

De problemen met stroomlevering moeten van burgemeester en wethouders de hoogste prioriteit krijgen. Ook de ambtelijke organisatie moet daarop vol ingezet worden.

De dreigende stop op plannen voor woningbouw en voor nieuwe bedrijven baart de gemeenteraad grote zorgen. “Je zal maar Almeerder zijn die een huis zoekt en weet dat er niet gebouwd wordt. Je zal maar werkzoekende zijn en horen dat bedrijven er niet komen”, schetste raadslid Mark de Kuster (VVD) de situatie. “Almere staat stil”, zei hij tijdens de vergadering van de gemeenteraad.

Verantwoordelijk wethouder Alexander Sprong legde uit dat de oplossingen van de netbeheerders moeten komen. Hij pleitte voor onorthodoxe maatregelen om stilstand te voorkomen. Hij benadrukte dat ook maatschappelijke instellingen zoals scholen en kinderopvang in gevaar komen. “Want Almere bouwt niet alleen huizen, maar ook een samenleving.”

In reactie op Forum voor Democratie zei Sprong dat stoppen met aardgasvrij maken van woningen en geen uitbreiding van het aantal laadpalen voor auto’s niet de oplossing zijn voor de stroomtekorten. “Een groot koelhuis gebruikt meer stroom dan 10.000 woningen. Bovendien moet het besluit om aardgas te verruilen voor elektriciteit nog door de Tweede Kamer.”

Hij dringt aan op een lobby naar de landelijke politiek en vindt dat het Rijk bedrijven moet dwingen minder stroom te verbruiken. “Er moet hard geschreeuwd worden want veel inwoners zijn ongerust. Maar het licht gaat niet uit vanavond. Het zijn de uitbreidingen die in gevaar zijn.”

Geschreven door