Almere in top tien van winkeldiefstallen

Omgerekend naar het aantal winkels kreeg Almere opnieuw te maken met de meeste winkeldiefstallen in Flevoland. In de eerste elf maanden van dit jaar werd 735 keer gestolen uit Almeerse winkels.

Daarmee ligt het aantal lager dan in 2022, toen sloegen dieven ruim achthonderd keer toe. Vergeleken met andere steden scoort Almere Hoog. Alleen uit Oost-Groningen, stad Groningen, Den Helder, Arnhem en Uithoorn kwamen meer meldingen.

Landelijk lag het aantal aangiftes van winkeldiefstal eind november al wel hoger dan in heel vorig jaar. De kans is groot dat ook het tien jaar oude record van meer dan 43.000 meldingen bij de politie verbroken wordt.

Winkeliersvereniging Inretail spreekt van een groot maatschappelijk probleem. „Het zijn niet alleen jongeren die iets pakken, of alleen de zelfscankassa’s in de supermarkt”, zegt een woordvoerder in het AD. Hoe dat moet worden ‘ingedamd’, zoals de woordvoerder bepleit? „Misschien moeten de straffen omhoog.”

Niet alle zaken komen in de boeken bij de politie. Diefstallen kunnen ook via de civiele route aangepakt worden. In dat geval betaalt een dief 181 euro.

Geschreven door