Nieuwjaarsduik Almere wint erwtensoeptaart

In de aanloop naar de Nieuwjaarsduik op 1 januari, kreeg Nieuwjaarsduik Almere deze week een erwtensoeptaart overhandigd door Alex Schuttert, voorzitter van Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. De organisatie reikt in totaal 25 taarten uit aan mensen die een bijzondere band hebben met het spektakel op Nieuwjaarsdag.

De organisatie reist het hele land door om winnaars te trakteren op een unieke erwtensoeptaart. Vandaag viel de beurt aan Nieuwjaarsduik Almere Haven. Die verdiende de erwtensoeptaart vanwege jubileumeditie van de 1 januari-duik in Flevoland, die daar over anderhalve week voor de veertigste keer wordt georganiseerd. 

Alex: “Dat is een prachtig jubileum om te vieren. De organisatie van een nieuwjaarsduik is een behoorlijke taak en wij vinden het fantastisch dat er mensen zijn die de nieuwjaarsduik door heel het land zo laten leven. De Nieuwjaarsduik staat bij initiatiefrijke mensen en we waarderen het enorm dat Michelle Friedlander zich hiervoor inspant. Met als resultaat dat er in de regio zoveel mensen op af komen. Dat waarderen wij enorm en verdient wat ons betreft een erwtensoeptaart.”

Bijzondere Nieuwjaarsduik-verhalen 
Eerder deze maand kondigde de Stichting Nieuwjaarsduiken de 25ste editie van de Unox Nieuwjaarsduik aan. Dit gebeurde op de nieuwe locatie aan het strand van Scheveningen, in gezelschap van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. Om de jubileum-duik te vieren, ging de organisatie op zoek naar 25 mensen met een bijzonder verhaal of mooie herinnering aan de Nieuwjaarsduik.

“We kregen ontzettend leuke reacties op die oproep”, zegt Alex Schuttert. “Je ziet door heel Nederland hoe de nieuwjaarsduik leeft. Voor sommige deelnemers is het een uitdaging die ze altijd al een keer wilden aangaan en voor anderen een familietraditie om door te geven. We hebben in de loop der jaren samen geleerd het koude water te trotseren.”

Michelle Friedlander: “Zo ontzettend leuk. En ook erkenning voor al het werk wat erin zit. Ik ben al sinds juni bezig. Maar het wordt fantastisch! Mijn dochters deden de Nieuwjaarsduik en zeiden: ‘mam doe ook eens mee’. Ik zei: ‘Nee joh, daar ben ik veel te oud voor. Nou vooruit, 1 keertje dan’. En sindsdien ben ik verknocht. En dat is 15 jaar geleden. Corig jaar ging het niet door omdat er geen organisatie was en toeb dacht ik: dan doe ik het wel, het moet wel doorgaan. Zoiets leuks en verbroederends in de buurt. Het gaat als een speer. Alles is geregeld: soep, chocomel, muziek, vaantjes en de sponsoren zijn aan boord. Misschien komt de burgemeester zelfs wel even langs.”

De Nieuwjaarsduik in Almere Haven verwacht zo’n 500 duikers. 

Geschreven door