Almere inspireert Amsterdamse gemeenteraad

Wanneer je iedere donderdag in het stadhuis van Almere rondloopt en deelneemt aan onze politieke Markt, dan is de manier waarop we in Almere onze raadsvergaderingen hebben ingericht heel normaal.
Maar niets is minder waar. De meeste gemeenten werken nog steeds met klassieke commissievergaderingen en plenaire raadsvergaderingen, zo ook Amsterdam.
 
Vorige week inspireerden Esther Hagelaar (voorzitter presidium* Almeerse gemeenteraad) en griffier Gert-jan Broer de gemeenteraad van Amsterdam met onze Almeerse werkwijze. “Tijdens hun studiedag in de ambtswoning van de burgemeester mochten we een klein inzicht geven in onze carrouselvergaderingen, onze gesprekswijzers de manier waarop we in Almere ruimte maken op de agenda voor betere gesprekken”, vertelt Hagelaar, “de snelle doorlooptijd van onze besluitvorming, de goede toegankelijkheid van de vergaderingen en de effectiviteit van de organisatie, leverden verwonderende en bewonderende blikken op.”

Hoewel er in Almere elke keer kritisch gekeken wordt naar wat beter kan “mogen we als Almeerse raad ook best wat meer stilstaan bij hoe goed ons systeem eigenlijk werkt, en daar heel trots op zijn”, aldus Hagelaar.

*De gemeenteraad benoemt uit zijn midden een aantal raadsleden die het presidium* vormen. Het presidium is het dagelijks bestuur van de gemeenteraad en bepaalt bijvoorbeeld de agenda van die raad.
Esther Hagelaar is voorzitter van het presidium in Almere. Daarnaast is zij raadslid voor GroenLinks. Als presidiumvoorzitter is zij onafhankelijk.

Foto: rechts Esther Hagelaar, midden griffier Gert-Jan Broer, in de ambtswoning van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. (Foto: aangeleverd)

Geschreven door