Amsterdam: serieus onderzoek metro naar Almere

Als de Noord/Zuidlijn van Amsterdam niet naar Schiphol wordt doorgetrokken, moet er een snelle verbinding met Almere komen. Dat adviseren bestuurders in Amsterdam Oost aan de gemeente.

Het moet een metrolijn, trein of lightrail worden die aansluit op metro 51 rond Amsterdam. De lijn moet de toekomstige Almeerse kern Pampus ontsluiten. Er komt dan een verbinding met NS-station Diemen-Zuid met een aansluiting op het bestaande metronet.

Almere, Amsterdam en het Rijk spreken al jaren over de verbinding. Den Haag heeft vorig jaar besloten amper nog geld in de lijn naar Schiphol te willen steken. De vrijgekomen gelden van Amsterdam zouden volgens het plan voor de lijn over het IJ beschikbaar komen.

De ov-verbinding is volgens de Amsterdammers van belang voor wijken op Zeeburg en in IJburg. Het college van Almere heeft eerder al de woningbouw in de wijk Pampus verbonden aan een autoweg langs het spoor van de IJlijn.

Ruim tien jaar geleden werden de kosten van de lijn over een brug geschat op bijna 3 miljard euro.

Geschreven door