Bij snel besluit rijdt nachttrein al in 2025

Als de gemeenteraad donderdag een positief besluit neemt, kan al volgend jaar in het weekend een nachttrein van en naar Amsterdam rijden. Een motie van vier progressieve partijen stelt dat voor.

Al eerder besloot de gemeenteraad de mogelijkheden te onderzoeken van aansluiting van Almere op het nachtnet van NS. Inmiddels is Lelystad aangehaakt bij het plan en werd duidelijk dat de kosten op een kleine ton komen.

Bij een snelle besluitvorming kan volgens de initiatiefnemers de trein in 2025 in de dienstregeling worden opgenomen. Dan rijdt in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag één trein naar Amsterdam en terug.

Extra kosten zijn er nog voor het openstellen van de fietsenstalling op Almere Centraal.

GroenLinks, D66, BIJ1 en de Partij voor de Dieren voeren aan dat andere grote steden rond de hoofdstad al een nachtelijke treinverbinding met Amsterdam hebben. Andere opties voor nachtelijk openbaar vervoer zijn volgens die partijen onvoldoende. De nachtbus van Keolis rijdt alleen op zaterdag en de nachttrein van Arriva is niet met een chipkaart te gebruiken.

De raad moet voor uitvoering van het plan 230-duizend euro uittrekken, wat volgens de vier partijen acceptabel is.

Geschreven door