Mogelijk onderzoek naar aansluiting op treinnachtnet

Extra nachttreinen tussen Almere en Amsterdam kunnen op zijn vroegst in 2025 gaan rijden. En niet de hele gemeenteraad is overtuigd van de noodzaak geld voor die ritten in het weekend uit te trekken.

Eerder al heeft de coalitie in de raad zich positief uitgesproken over nachttreinen. D66 heeft daar met een motie nu vaart achter gezet. Met de ritten in de kleine uurtjes kan Almere aansluiten op het bestaande nachtnet van het spoor. Het zijn voorlopig alleen de progressieve partijen die het plan steunen.

De motie heeft als doel een onderzoek naar de mogelijkheden te doen. De rechtse partijen willen daarvoor weinig geld uittrekken. Wethouder Julius Lindenbergh wil NS een offerte vragen voor de nachtelijke treinen. Verder stelt hij voor ook Lelystad en Zwolle voor het plan te interesseren en de kosten te delen.

Op dit moment rijdt alleen in de nacht van donderdag op vrijdag een nachttrein naar Almere. Steden als Hilversum en Haarlem hebben al afspraken met NS. Het onderzoek dat D66 wil moet uitwijzen hoe vaak de treinen moeten rijden, op welke stations ze stoppen en of een verbinding met Schiphol mogelijk is.

Geschreven door