Eigenaar Gravin wil 25 miljoen voor kasteel

De eigenaar van het kasteel in Almere vraagt 25 miljoen euro voor het onvoltooide gebouw en de grond. Daarmee heeft het project eigenaar Gravin inmiddels acht miljoen euro opgeleverd.

Dat maakte raadslid Ton Theunis (AP/OPA) donderdag bekend tijdens bespreking van een motie over de toekomst van het complex. Theunis werkte jarenlang aan de mislukte attractie WitchWorld voor het kasteelterrein en is goed bekend met de omstandigheden. Gravin heeft twintig jaar geleden de grond voor bijna tien miljoen gekocht.

Wethouder Julius Lindenbergh wil van de gemeenteraad weten of er steun is voor nieuwe plannen op het terrein. Vorig jaar was er interesse bij een projectontwikkelaar. Die wilde honderden woningen realiseren om het kasteel te kunnen exploiteren. Dat idee vereist een wijziging van het bestemmingsplan.

Het CDA stelde voor te onderzoeken of uitvoering van het oorspronkelijke kasteelplan levensvatbaar is. Afhankelijk daarvan zou steun kunnen worden gegeven aan woningbouw. Wethouder Lindenbergh wijst dat voorstel af omdat het onderzoek de gemeente zeker 30-duizend euro zou kosten. En hij vindt het geen taak voor de gemeente. Volgens hem is in twintig jaar wel gebleken dat geen plan voor het kasteel van de grond kwam.

Inmiddels hebben zich twee partijen gemeld die willen samenwerken in het afbouwen van het kasteel. Het zou dan een hotelfunctie krijgen met congreszalen en een concertzaal.

Geschreven door