Niet mauwen. AFBOUWEN

Almere Partij start actie voor afbouw Kasteel Almere

Sinds 2008 vindt traditiegetrouw in het Pinksterweekend de Dag van het Kasteel plaats. Meer dan 100 kastelen en buitenplaatsen openen dan hun deuren voor publiek. Om het Kasteel Almere staan echter al vierentwintig jaar lang hekken, omdat dit nog altijd niet is afgebouwd. De Almere Partij wil dat hier snel verandering in komt. Met een alternatieve Kastelendag start de partij een inwonersactie om de gemeenteraad met één pennenstreek een einde te laten maken aan de impasse.

Het is Almeerders al meer dan twintig jaar een doorn in het oog: de ruïne langs de A6 waar een kasteel had moeten verrijzen. In 2000 ging de bouw van start, maar sinds 2002 ligt die stil. In de jaren erna zijn er diverse plannen geweest om het kasteel af te bouwen, maar die hebben tot op heden niet tot resultaat geleid.

Een consortium met onder andere woningbouwvereniging GoedeStede, heeft vorig jaar al een plan kenbaar gemaakt om op het terrein 850 uiteenlopende woningen te bouwen, van sociale huurwoningen tot koop, waarbij het kasteel wordt ingepast. Alle plannen inclusief de financiering zijn al sinds november gereed.

De enige hobbel die afbouw in de weg staat, is dus het bestemmingsplan. Het kasteelterrein heeft de bestemming ‘leisure’. Als de gemeenteraad die wijzigt in de bestemming ‘wonen’, kan de bouw van start gaan. De meeste partijen van de raad tonen zich hier echter terughoudend in.

Een stukje oplossing voor onze nijpende woningnood.

De Almere Partij vindt dat het tijd wordt om actie te ondernemen. “Er worden in Almere slechts mondjesmaat woningen gebouwd, terwijl duizenden Almeerders om een woning smachten. Elke dag dat de raad langer aarzelt, wordt de woningnood bovendien nijpender,”, zegt Ton Theunis, fractievoorzitter van de Almere Partij.

“Bovendien verkeert het kasteel binnen een paar jaar in zo’n slechte staat dat het risico groot is dat alles vanaf het fundament moet worden afgebroken. Het is dus nu of nooit.”

Theunis is daarom met gelijkgestemden een actie gestart om de gemeenteraad te bewegen om het bestemmingsplan te wijzigen. Hij hoopt met de actie de inwoners voor dat plan te winnen. Deze week is een petitie live gegaan die de raad hiertoe oproept. Klik hier om de petitie te tekenen.

Eerste Pinksterdag: Luchtkasteel op het Forum

Om de actie in te luiden verrijst zondagmiddag om 12 uur op het Forum in het stadshart van Almere een heus luchtkasteel. “Tot heden heeft de Almeerse politiek vooral gebakken lucht geleverd. Ze hebben niet eens naar dat plan willen kijken. De tijd van praten is allang voorbij en, bij gebrek aan een echt kasteel, krijgt Almere op Nationale Kastelendag van ons dan maar een luchtkasteel. Geef Almere haar kasteel. Niet mauwen, afbouwen!”zegt Theunis, die zelf enkele jaren geleden heeft geprobeerd om op het kasteelterrein een themapark te bouwen, WitchWorld.

‘Zo’n themaparkfunctie of iets anders met toerisme of leisure kan Almere nu wel vergeten. Sinds corona en het echec Floriade is er echt geen investeerder meer voor zoiets groots te porren en al helemaal niet in onze stad.”

Theunis wijst erop dat de realisatie van de woonwijk de gemeente bovendien niets kost. “En dat zou voor het straatarme Almere een extra reden moeten zijn om het initiatief toe te juichen. De grond rond het kasteel is niet in handen van de gemeente. Kosten voor infra, vergunningen en dergelijke worden door de ontwikkelaars betaald. Het enige wat de gemeente hoeft te doen is het bestemmingsplan aanpassen. Daarna kan de bouw ook nog eens heel snel van start gaan.”

Geschreven door