OPINIE Lesley van Hilten (VVD): Een vuist maken tegen explosies doe je samen.

Door Lesley van Hilten, fractievoorzitter VVD Almere

Almere is de afgelopen tijd opgeschikt door een reeks aan explosies. Onlangs was het weer raak in Almere Poort. Een enorme explosie, met grote consequenties voor de buurt. Bewoners maken zich zorgen en voelen zich minder veilig.

Helaas zien we deze trend in heel Nederland. Een trend die vooral gelinkt kan worden aan georganiseerde criminaliteit. Alle gemeenten die hiermee te maken hebben proberen met man en macht de schade te beperken, door woningen te sluiten en cameratoezicht te plaatsen. Dat is symptoombestrijding, want de kern wordt onvoldoende aangepakt.

Als iedere burgemeester binnen de eigen stadsgrenzen een aanpak maakt, dan bereiken we uiteindelijk niets. Criminele samenwerkingsverbanden stoppen niet bij de stadsgrenzen.

Samen een vuist maken tegen criminelen, kan het tij keren. Iedereen is een schakel in deze aanpak. Almeerders zijn de ogen en oren in onze stad. Het is daarom belangrijk dat er meer bewustwording komt, als het gaat om de georganiseerde criminaliteit in onze wijken.

Daarnaast moet er een integraal plan komen om beter zicht te krijgen op de criminele samenwerkingsverbanden in heel Nederland. Burgemeesters, Politie en OM moeten beter, scherper en efficiënter samenwerken, om deze criminelen netwerken te ontmantelen.

Uiteraard zijn er ook explosies die te linken zijn aan jeugdgroepen in Almere. Hier kan onze burgemeester wel zelf actie op ondernemen. Om te beginnen door alle jeugdgroepen in kaart te brengen. Een groepsaanpak en daarna verschillende bestuurlijke instrumenten inzetten, zoals bijvoorbeeld een gebiedsverbod.

Kortom, het wordt tijd voor een andere aanpak.

Ziet u iets verdachts in de wijk, buurt of straat? U kunt anoniem melding doen via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000

Geschreven door