Onthulling naambord De Deining luidt oplevering van 20 woningen feestelijk in

Mensen die gehecht zijn aan deze buurt, krijgen de mogelijkheid om in de buurt te blijven wonen

Op donderdag 27 mei is het nieuwbouwcomplex De Deining in Almere Haven feestelijk opgeleverd. De eerst bewoner in De Deining, de heer Oudhuis, onthulde samen met wethouder Van Garderen het nieuwe naambord. Dit gebeurde onder toeziend oog van Arjan Deutekom, directeur/bestuurder GoedeStede en Antje de Groot-Schuttert, directeur bij Trebbe. Dit naambord verbindt het nieuwe buurtje van 20 sociale huurwoningen gelegen rondom een hof en luidt de oplevering van de woningen in. Naar verwachting ontvangt de laatste bewoner de sleutel rond de zomer van dit jaar.

Wethouder Van Garderen: “We zijn met veel partners en natuurlijk de bewoners van Almere Haven zelf hard bezig om het mooie Almere Haven weer klaar te maken voor de toekomst. En dit is weer een van de projecten waar we ontzettend trots op kunnen zijn. Mensen die gehecht zijn aan de buurt krijgen via dit mooie project de mogelijkheid om in de buurt te blijven wonen in een meer passende woning. De woningen die zij achterlaten in de Marken komen dan vrij voor bijvoorbeeld jonge gezinnen die nu heel moeilijk een woning kunnen vinden.’

Arjan Deutekom, directeur-bestuurder GoedeStede: “Samen met een groep toekomstige bewoners hebben we de woningen vormgegeven. Wij zijn blij met het prachtige eindresultaat en wensen de bewoners veel woonplezier toe.”

Antje de Groot-Schuttert, directeur bij Trebbe: “De Deining is voor ons een project met een gouden randje, dit vanwege de uitgebreidere participatie van toekomstige bewoners gedurende het ontwerptraject. Maar ook omdat dit een inbreiding of herstructurering van de bestaande omgeving is, iets wat we steeds meer zien in Almere en wij met plezier en zorg voor de omgeving graag oppakken. Ook laten de 20 woningen zien dat de diversiteit in type projecten die we voor GoedeStede mogen realiseren steeds groter wordt.”

Woningen De Deining

De Deining omvat 19 driekamer seniorenwoningen met een kap en 1 tweekamer seniorenwoning met een plat dak. De woonkamer, slaapkamer en badkamer bevinden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping bevindt zich een extra (slaap)kamer met wastafel. Alle woningen hebben een eigen berging in de tuin, voorzien van elektriciteit. De tuin wordt voorzien van een laag hekwerk en toegangspoort zodat er veel zicht op het ‘hof’ ontstaat. Bijzonder is dat gedurende het ontwikkeltraject enkele enthousiaste senioren zich hebben verenigd in bouwgroep ‘De Deining’. Zij dachten mee over het ontwerp van de woningen en de buitenruimte. Ook vormden zij in sociaal opzicht al een hechte groep. Hun betrokkenheid bij het project en hun zorg voor elkaar (ook al wonen ze fysiek nog niet bij elkaar) is uniek. De Deiners willen ervoor zorgen dat nieuwe bewoners zich snel thuis gaan voelen in de woningen en bij de groep. Ook ondersteunen ze elkaar waar dat nodig is.

Duurzaam wonen in De Deining

De woningen zijn duurzaam en comfortabel. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en worden elektrisch verwarmd door middel van radiatoren. Samen met de uitgekiende vraaggestuurde mechanische ventilatie (box) met CO²-sensor in de woonkamer en slaapkamer zorgt dit voor een fijn binnenklimaat. Het warmwater is geregeld met een warmtepompboiler. Voor de opwekking van energie zijn zonnepanelen geplaatst.

Over het ontwerp

De woningen zijn gerealiseerd naar een ontwerp van Beltman Architecten uit Enschede. Zij zijn erin geslaagd de woningen goed in te passen in de bestaande omgeving en de woningen een eigen identiteit mee te geven. Zo sluit de kleurstelling van de woningen aan op de omliggende bebouwing.

Over de bouw

De bouw van De Deining startte begin dit jaar. Naar verwachting wordt de laatste woning rond de zomer van dit jaar opgeleverd. Trebbe realiseert de woningen vanuit haar concept

BasisWonen: het concept van Trebbe voor grondgebonden woningen. Bijzonder aan de bouw van de woningen is dat het ‘Gevelklaar’ concept van Spaansen wordt ingezet. Dit systeem bestaat uit geïsoleerde prefab gevels met ingestorte kozijnen en keramische steenstrips. Uniek is dat de steenstrips volledig gerobotiseerd worden aangebracht.

Geschreven door