Verkeer stroomt hier beter door dan in 320 wereldsteden

Van de zeventien steden in Nederland waar is onderzocht hoe snel het autoverkeer doorstroomt, komt Almere als beste uit de bus. Over ritten van twee keer tien kilometer door de stad werd in Almere de minste vertraging gemeten. Zo’n rit vergt gemiddeld twaalf minuten.

Navigatiemaker TomTom levert elk jaar een verkeersindex die meet hoe lang automobilisten over ritten door steden doen. Het grootst is de vertraging in Den Haag. Tijdens de spits duurt een rit van 31 kilometer daar een vol uur.

Over een heel jaar gerekend zijn automobilisten meer dan 72 uur extra kwijt voor een rit door Den Haag dan wanneer er geen files en opstoppingen hadden gestaan. Dat is bijna anderhalf uur meer dan een jaar eerder. In Utrecht nam de totale vertraging met ruim zes uur toe tot bijna 71 uur vertraging. In Nijmegen steeg de extra reistijd van ruim 55 uur naar ruim 60 uur. Daarna volgen Rotterdam en Amsterdam.

In de wereldwijde ranglijst van TomTom staat Almere  nagenoeg onderaan op plaats 321 van 387 steden in de wereld. In de ochtendspits is de vertraging gemiddeld drie minuten; ’s avonds vier. Steden waar je sneller rijdt dan in Almere liggen bijna allemaal in de VS.

Maar de reistijd nam hier in 2023 wel iets toe: 20 seconden over tien kilometer heen en terug.

Geschreven door