Crisisbemiddelaar Noten (PvdA) aan de slag voor coalitie

De coalitiepartijen in de gemeenteraad hebben Han Noten (foto) gevraagd als gespreks- en procesleider voor de toekomst van hun samenwerking. Noten is oud-burgemeester van Dalfsen en heeft veel ervaring als bemiddelaar in politiek crisisoverleg.

Hij was eerder voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de PvdA. Vorig jaar trad hij met succes op bij een bestuurscrisis in Hellendoorn.

De coalitiepartijen in Almere zeggen meer tijd nodig te hebben voor een besluit over voortzetting van de samenwerking van VVD, D66, SP, Leefbaar Almere, Partij voor de Dieren en CDA. Vorige maand stapte wethouder Bosch van de ChristenUnie op en haar partij verliet de coalitie. Dat gebeurde na verschil van inzicht over aanpak van problemen in de jeugdzorg.

De komende weken gaan de partijen praten over wat er misging, wat de nieuwe situatie is en welke scenario’s overwogen worden. VVD-fractievoorzitter Lesley van Hilten kondigde donderdagavond aan ook opnieuw met de ChristenUnie te gaan praten.

Voortzetting van de huidige ploeg die op een minderheid in de raad steunt, is een van de opties. Er komt geen nieuw coalitieakkoord, zei Van Hilten.

Van Hilten wil eerst praten over de huidige situatie waarbij de gemeente te maken heeft met een tekort van 100 miljoen euro. Raadsleden vinden het lastig te zien hoe de gemeente daar uit kan komen. Ook bestaat het idee dat niet veel fracties staan te springen om in deze situatie aan het college deel te nemen.

Geschreven door