Flevoziekenhuis vindt tumor met magneetje

Met een piepklein magneetje kan een chirurg van het Flevoziekenhuis de plaats van een tumor in een borst vinden. De nieuwe methode is al met goed resultaat op enkele patiënten toegepast.

Bij de behandeling brengt een radioloog met een naald het magneetje aan, meldt het AD. De chirurg vindt de magneet met behulp van sensoren. Het systeem piept als de magneet gevonden is en geeft de afstand tot de magneet exact aan.

In het AD zegt chirurg Sanne Bartels dat de nieuwe methode voor patiënten een hele verbetering is. Tot nu toe werd bij het verwijderen van een tumor een dag tevoren in een borst een metalen lokalisatiedraad aangebracht. Voorkomen moest worden dat de draad zou verschuiven. Tijdens de operatie volgde de chirurg de draad om de tumor te verwijderen.

Nu kan de ingreep beperkt blijven en dat is voor de patiënt minder belastend.

Geschreven door