Illegale werknemers in onveilige broodfabriek

De productie in een Almeerse broodfabriek in Buiten is vorige week stilgelegd na de ontdekking van onhygiënische omstandigheden. De Voedsel- en Warenautoriteit deed dat nadat in het bedrijf mensen waren gesignaleerd die niet in Nederland mochten werken.

De illegale werknemers waren aan de slag in de bakkerij aan de Vlotbrugweg waar door de Arbeidsinspectie, samen met de gemeente en het UWV een controle werd uitgevoerd.

Onlangs kreeg de Arbeidsinspectie een melding dat in het bedrijf mensen onder slechte omstandigheden aan het werk zouden zijn. Van de aangehouden personen waren de werkvergunningen niet op orde. Dat is een overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen en de werkgever is daarvoor verantwoordelijk.

Kort na de inspectie werd de brandweer ingeschakeld omdat het gehalte koolmonoxide in het pand te hoog was. Alle personen moesten het gebouw verlaten en de brandweer heeft het bedrijf schoon geblazen. Medewerkers van de Arbeidsinspectie signaleerden daarna onveilige werkomstandigheden. Er stonden machines waarvan de bewegende elementen niet goed waren afgeschermd.

Geschreven door