Ombudsman bekijkt heimelijk onderzoek naar extremisme

De ombudsman van de regio Amsterdam doet onderzoek naar opdrachten die de gemeente heeft gegeven naar mogelijk aanwezig extremisme. De gemeente Almere vroeg onderzoeksbureau NTA na te gaan of hier in de breedste zin extremisme gesignaleerd kon worden.

Ten tijde van burgemeester Weerwind zou Almere een “krachtenveldanalyse” hebben laten doen naar extremisme in de stad. Drie jaar geleden schreef dagblad NRC dat verschillende gemeenten heimelijk onderzoek lieten doen naar moskeeën in hun gemeente. Het bericht veroorzaakte bij Islamitische groepen in Almere veel onrust. De gemeente besloot daarop het onderzoek te stoppen.

De Ombudsman vindt dat onderzoeken die draaien om gevoelige thema’s als religie en extremisme met de grootst mogelijke zorgvuldigheid moeten worden vormgegeven en uitgevoerd. “Transparant en met open vizier waarbij belangen van burgers te allen tijde moeten worden gewaarborgd en beschermd.”

De Ombudsman is daarom vorig jaar een verkennend onderzoek gestart om informatie te verzamelen over de stappen die gemeente Almere en onderzoeksbureau NTA tussen 2018-2022 hebben gezet.

 

Raadslid Hassan Buyatui (foto) van Denk stelde verschillende keren vragen over het onderzoek. Hij is blij met de actie van de Ombudsman. De uitkomst van het onderzoek wordt deze zomer verwacht.

Geschreven door