Almere wilde undercover moskee onderzoeken

De gemeente is van plan geweest een bedrijf undercover onderzoek te laten doen in moslimgemeenschappen, zoals in een moskee.

Almere zou een particulier bedrijf hebben willen inzetten voor een geheim onderzoek. Aan NRC Handelsblad laat de gemeente weten ervan te balen dat de werkwijze door de krant onthuld is. In een uitgebreid artikel schrijft NRC dat zeker tien gemeenten al een dergelijk onderzoek naar moskeeën hebben uitgevoerd. De krant publiceert uit de geheime rapporten.

Het bedrijf dat door andere gemeenten werd ingezet is NTA (Nuance door Training en Advies), dat geleid wordt door een oud-politieman. Enkele grote steden die de aanpak kozen, hielden de onderzoekspraktijken geheim, ook voor de eigen gemeenteraden.

In de reactie van de gemeente Almere aan NRC staat: “Wij betreuren dat dit artikel invloed kan hebben op de betrouwbaarheid van nog te verzamelen data.”

Hassan Buyatui van islampartij Nida in de gemeenteraad noemt het “te idioot” dat Almere moslims zou willen bespioneren. Hij kondigt vragen aan de burgemeester aan.

Geschreven door