OPINIE Marc van Rooij (50PLUS): Coalitie mysterieus stil na opstappen wethouder

Het is stil aan de over kant, het is stil aan de overkant, zo scanderen vele fans vaak. Dat het stil is na het debat van vorige week dinsdagavond dat vooraf was gegaan door een interview van de VVD-fractievoorzitter bij Omroep Flevoland.

In de schouwburg van Almere’s politiek heeft 50PLUS een voorstelling van verbazing gegeven die niemand had willen missen na het vertrek van wethouder Bosch.

Te midden van Almere’s grootste uitdagingen – die blijkbaar op een wachtlijst staan vergelijkbaar met die van een populaire nachtclub – geeft onze VVD-ster een voorsmaakje van urgentie in een interview. Dit alles, u raadt het al, zonder dat er ook maar één debat heeft plaatsgevonden. De oppositie, waaronder 50PLUS, zat ondertussen in de coulissen te wachten op een cue die nooit kwam. De stilte na de show was niet alleen oorverdovend maar ook bijzonder ironisch, gezien de ‘urgente’ situatie waar we ons in bevonden.

Een week later, en het is stiller dan in de bibliotheek van een klooster. Het college, in een beweging die waarschijnlijk meer gecoördineerd was dan een balletvoorstelling, heeft de portefeuille van Bosch herverdeeld. Maar communicatie met de oppositie? Vergeet het maar. Het lijkt erop dat de coalitiepartijen hun rol als mysterieuze stille types iets te serieus nemen.

Dit spektakel levert 50PLUS, en waarschijnlijk ook de rest van de oppositiebanken, het gevoel op dat transparantie in de politiek van Almere net zo zeldzaam is als een bescheiden politicus. Het vertrouwen in een harmonieuze samenwerking is ondermijnd, wat het publiek doet afvragen of deze acteurs wel weten dat er een stad te besturen valt.

In een tijd waarin crisis en uitdaging de norm zijn, onderstreept 50PLUS de behoefte aan een betere dialoog en samenwerking. Maar als de hoofdrolspelers liever solos spelen dan ensemblestukken, hoe kunnen we dan ooit hopen op een staande ovatie voor onze stad? Laten we hopen dat de cast hun rollen heroverweegt voor de volgende act, want Almere verdient een voorstelling om trots op te zijn, geen politiek cabaret waarin de communicatie de grote verdwijntruc uitvoert.

Maar, het is alsof de coalitie een glazen bol heeft want vanmorgen, 9 dagen later, krijg ik een belletje dat de coalitie hard aan het denken is hoe nu verder.
Mijn advies daarin: begin aan de voorkant met open communicatie, niet alleen naar de andere partijen, maar ook naar de stad want de Almeerders verdienen dat.

Het is echter nog steeds oorverdovend stil aan de overkant.

Geschreven door