SP: Niemand op straat, stop tijdelijke huur

Naar aanleiding van de dreigende huisuitzetting van 23 bewoners van containerwoningen aan de Odeonstraat in Almere, wil de Socialistische Partij in Almere per direct stoppen met tijdelijke huurcontracten.

In de gemeenteraad is door SP-raadslid Eibert Draisma daarom de motie “Zet niemand op straat en stop met tijdelijke huurcontracten” ingediend. De huurders kregen rond de jaarwisseling een brief van woningcorporatie Alliantie waarin werd gemeld dat het tijdelijk huurcontract in juli 2024 afloopt. Een vervangende woning is er echter niet, ondanks dat de meeste huurders al jaren op zoek zijn.

Draisma was op maandag 22 januari op bezoek bij de bewoners aan de Odeonstraat. “Ze hebben geen alternatief en zoeken via Woningnet al jaren een woning met een normaal huurcontract voor onbepaalde tijd. Naar aanleiding hiervan en van vergelijkbare situaties die we de afgelopen tijd hebben meegemaakt, is deze motie ingediend en willen wij een discussie in de raad.”

In de motie wordt gesteld dat tijdelijke huurcontracten in 2016 zijn ingevoerd om meer huurwoningen beschikbaar te krijgen, maar dat deze maatregel vaak het tegendeel bereikt heeft. Bij een huurderswisseling wordt de huur fors opgetrokken, waardoor de woningen onbetaalbaar worden voor huurders met een krappe beurs. In Almere gebeurde dit bijvoorbeeld met appartementen in het complex De Aardbei.

Eerder liet de verantwoordelijk (en inmiddels afgetreden) wethouder Roelie Bosch weten weinig te kunnen doen voor de betrokken huurders. “Dit is een situatie tussen een verhuurder en een huurder. Dus daar zitten wij niet tussen,” stelde Bosch. Draisma wijst er in zijn motie echter op dat de landelijke politiek inmiddels een initiatiefwet heeft aangenomen, waardoor vaste huurcontracten met huurbescherming voor contracten vanaf 1 juli 2024 weer de norm worden. Hij wil dat de gemeente in overleg gaat met de verhuurders om de bestaande tijdelijke contracten om te zetten in huurcontracten voor onbepaalde tijd. De gemeenteraad behandelt de motie, mede ondertekend door BIJ1 en de ChristenUnie, op donderdag 8 februari.

Geschreven door